President Belarus zet iedereen buitenspel en fixt voor zichzelf levenslange immuniteit

In sommige landen worden dingen gewoon netjes democratisch besloten, terwijl in andere landen één leider aan het roer staat die alles even bepaalt voor iedereen. Dat laatste is het geval in het altijd gezellige Belarus waar president Loekasjenko een nieuwe wet heeft ondertekend die voor hem en zijn familie wel heel voordelig uitkomt.

En dat vlak voor de verkiezingen. De nieuwe wet zorgt er niet alleen voor dat onze besnorde vriend er voortaan strafrechtelijk goed bij zit, ook heeft hij even gesleuteld aan de regels voor tijdens de verkiezingen. Wat toevallig allemaal.

President Belarus immuniteit

President Alexander Loekasjenko ondertekende namelijk een nieuwe wet die hem en zijn familie volledige immuniteit geeft tegen eventuele strafvervolging in het land. Met andere woorden, hij en zijn familie kunnen vanaf nu dus alles maken wat ze maar willen. Eng dit. Ome Alexander staat overigens niet bekend als een vriendelijke oude man, want hij wordt door mensenrechtendeskundigen verdacht van onder andere illegale overplaatsingen van kinderen in door Rusland bezette steden in Oekraïne. Niet zo fraai.

Belarus

Mocht je protesteren in zijn land, bijvoorbeeld omdat er een dubieuze herverkiezing heeft plaats gevonden? Dan knuppelt hij je gewoon met harde hand neer en als je echt pech hebt, word je meegenomen en gemarteld. De mensenrechten staan in Belarus, ook wel Wit-Rusland genoemd, dus flink onder druk. Het een van de weinige landen in de wereld die nog actief de doodstraf uitvoert. Klinkt als een gezellige bestemming voor je volgende stedentrip.

“Mij zullen ze niet hebben”, zal onze Alexander gedacht hebben want hij heeft even besloten dat niks meer tegen ‘m gedaan kan worden. Hem en zijn familie kunnen door de autoriteiten in Belarus nooit meer opgepakt worden omdat ze bedenkelijke dingen hebben gedaan. Duizenden protestanten gewoon de cel in gooien en martelen? Prima. In plaats van een eerlijk rechtsproces, een verdachte executeren? Doen we. De rechten van de mens? Wie heeft dat nu nodig joh.

Verkiezingen

Maar daar blijft het niet bij, want niet alleen kan de president nergens meer voor verantwoordelijk gehouden worden, ook de volgende verkiezingen van Belarus lijken een formaliteit want ook daar heeft chef land Alexander eventjes aan de regels gesleuteld. Oppositieleiders die ooit naar het buitenland zijn gevlucht, kunnen vanaf nu definitief geen president meer worden. Alleen burgers die minstens twintig jaar permanent in het land hebben gewoond en nooit een verblijfsvergunning in een ander land hebben aangevraagd, kunnen worden opgegeven tijdens de nieuwe verkiezingen.

En als onze president het wel welletjes vindt zo en klaar is met regeren? Dan wordt hij automatisch direct en permanent lid van het Hogerhuis van het parlement. Ook wordt voor de rest van zijn leven de medische zorg, levens- en ziektekosten betaald voor ‘m. Regelt ‘ie voor zichzelf hoor, die Alexander.

Reageer op artikel:
President Belarus zet iedereen buitenspel en fixt voor zichzelf levenslange immuniteit
Sluiten