Julia Mekkes: “Nederlandse gevangenissen zijn absoluut geen hotel”

okt 14 2022, 11:20 Podcast
mekkes
De strafrechtadvocaat staat ze al vier jaar achter elkaar in de top-100 van de FHM500. Daaruit kunnen we wel concluderen dat Julia Mekkes de mooiste pleitbezorger van Nederland. In onze podcast FHM’s Vrouwen aan de Top gaat onze hoofdredacteur Chris Riemens in gesprek met Julia over het strafrecht, Nederlandse gevangenissen en haar nevenactiviteiten als influencer.
Ze deed een master rechtsgeleerdheid, waarna ze een stage kreeg aangeboden bij een advocatenkantoor. “Tijdens mijn studie werkte ik in de gevangenis voor mijn bijbaan, ik vond het altijd heel interessant wat die mensen hadden gedaan. Daar mochten we ze niet mee helpen. Wij hielpen ze vooral met gratis jurudisch advies, maar niks over de strafzaak. Soms liet iemand doorschemeren dat hij of zij nog zeven jaar zat, dat fascineerde me, dus daarom heb ik gekozen om me te specialiseren in het strafrecht.”

Cliënten

Wat voor cliënten helpt Julia? “Van een winkeldiefstal tot een zedenfeit, het is heel uiteenlopend. Het is ook niet zo dat ik zeg: deze zaak doe ik niet. Deze cliënt heeft op psychisch vlak heel veel problematiek in de richting van TBS, daar heb ik nu nog te weinig ervaring voor. Verder is het de ene dag een winkeldiefstal en de andere dag een poging tot doodslag. Alles komt voorbij.”

Nederlandse gevangenissen

In Nederland heerst nog wel eens de publieke opinie dat het onze gevangenissen een veredeld hotel zouden zijn. Hoe kijkt Julia hiernaar? “Ik vind dat absoluut niet. Nederland is best wel goed geregeld qua voorzieningen: je mag eten bestellen, je hebt een telefoon op cel of soms televisie, maar iemand bepaalt alles voor je. Ik zou het wel interessant vinden als al die mensen met die mening een keer voor een week vast zouden zitten. Iemand bepaalt van ‘s ochtends tot ’s avonds wat jij gaat doen. Je kan niet om 13:00 uur naar buiten als jij dat wil, want jouw luchtmoment is elke dag van 11:00 tot 12:00. Je zit gewoon opgesloten. Helemaal als je in een dubbelcel zit, dus met iemand anders. Dat is echt heel erg klein. Je zit de hele dag met iemand opgesloten in een klein hok. Het is verschrikkelijk.”

Social Media

De Amsterdamse is niet alleen de mooiste advocaat van ons land, ze is met 142.000 volgers op the gram waarschijnlijk ook degene met de meeste volgers op social media. Met zoveel volgers houdt ze er een unieke duo-functie op na van strafrechtadvocaat en influencer. “Ik merk dat veel rechtenstudenten het interessant vinden om mij te volgen en ook veel vragen hebben. Qua tijdsverdeling tussen de advocatuur en m’n social media is het een beetje 50/50. In de zomer is het rustiger met social media activiteiten, de kerstperiode zijn er juist weer meer campagnes. Ik probeer het altijd goed te verdelen tussen beide banen.”
FHM’s Vrouwen aan de Top wordt je aangeboden door Lexa: Serious Dating, Crazy Love. Schrijf je hier in en scoor die date!

Podcast luisteren met Julia Mekkes

Je luistert de aflevering met Victoria hier op al jouw favoriete podcastkanalen . Verder zullen we elke week een complicatie delen op ons YouTube-kanaal. Welke succesvolle vrouw zou jij wel te gast willen zien in onze podcast? Laat het weten in de comments op Facebook, Instagram of YouTube! Abonneer je dan gelijk even op onze podcast, zodat je niets hoeft te missen.
FHM’s Vrouwen aan de Top is een productie van ILVY . Wil je adverteren of samenwerken, stuur dan een mail naar: [email protected].
Delen met
Ook interessant