Panne Dua speelt handpan, een instrument dat klinkt als de openingstune van de hemel

Mocht je ooit door onze hoofdstad zijn gelopen en hen op hun instrument hoorden pingelen, dan is de kans 99% dat je bent blijven staan omdat je door hun magie werd betoverd. Panne Dua is de naam, handpan hun instrument. Panne Dua bestaat uit de muzikanten Deniz Kavafoglu en Joris Cohen. Hun instrument handpan is nog vrij onbekend, maar zo moet de muziek klinken als je door zeven maagden wordt verwelkomd in de hemel.

Mannen! Jullie spelen een heel bijzonder instrument. Wat is de handpan?
Deniz: Een handpan is een instrument dat bestaat uit twee schalen van staal die op elkaar zijn gelijmd. De noten zijn in het metaal geslagen en het lijkt op een UFO (of twee wokpannen op elkaar).
Joris: Het instrument is ook nog niet heel oud, nog geen 20 jaar geleden is het in Zwitserland ontwikkeld en daarom nog niet bekend bij het grotere publiek.

Met Panne Dua vormen jullie een tweetal dat samen handpan speelt. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Deniz: We kennen elkaar al een jaar of drie, maar het heeft muzikaal nooit echt geklikt. Totdat we een half jaar geleden samen speelden en voor de grap wisselden van instrument. We kwamen in een hele goede flow en het ene na het andere nummer vloog er uit. We hebben hard gewerkt en uren per dag gespeeld om een lekker repertoir op te bouwen.
Joris: Ja, best grappig. We waren eerst soort van rivals omdat we vaak op dezelfde plekken speelden. Nu hebben wij onze krachten gebundeld en we blijken we een goed team.

(onderstaande video: links Deniz, rechts Joris)

https://www.instagram.com/p/BqhiccrAyTn/?fbclid=IwAR1graX5vmf1pnXwvjsR0rLGzj5genc_bConyNbnFmwzxbM4kooLopfzT78

Wanneer ben je ermee in aanraking gekomen?
Deniz: Een jaar of vier geleden. Ik was aan het chillen in het park en iemand had het instrument bij zich. Toen ik het hoorde kon ik mijn oren niet geloven en niet lang daarna heb ik er zelf eentje aangeschaft. De instrumenten bleken ontzettend schaars te zijn maar met geluk heb ik er een binnen twee maanden een kunnen kopen. Het aantal makers was nog gering en veel mensen moesten toendertijd brieven schrijven naar de makers en kwamen zo hopelijk op een wachtlijst van twee tot drie jaar (of langer). Ik heb mijn eerste handpan gekocht van de Amsterdammer Jan Borren, die in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de beste makers ter wereld. Momenteel speel ik een handpan van het merk Ayasa en Joris ook. Ook deze van Nederlandse afkomstige maker behoort tot de wereld top. Ik heb een vrij recente versie maar Joris speelt op het 10e instrument van deze maker, een oldtimer met een heerlijke eigen sound.

Doen jullie dit fulltime?
Joris: Ja ik ben full-time artiest, ik heb veel projecten en speel naast Panne Dua in meerdere bands. Ook doe ik theatervoorstellingen waar ik in acteer en muziek speel.
Deniz: Joris is wel echt een cultureel omnivoor. Voor mij heeft de focus op muziek geschommeld in de afgelopen jaren vanwege mijn studie. In de zomer ben ik wel zwaar gefocussed op muziek. Dan hebben we veel optredens op festivals en evenementen, maar spelen we ook vaak op Leidseplein. Naast spelen zijn we ook een business aan het opbouwen rondom de handpan. Ik heb Handpan Studio Amsterdam opgericht, een muziekschool waar ik handpan les en workshops geef. Daarnaast verhuur en verkoop ik ook handpannen, vindbaar op handpanstudio.com.

Los van muziek ben ik bezig met het afronden van mijn information science master. Ik balanceer zo tussen twee totaal verschillende werelden in. Wat het wel weer erg leuk maakt.

Is het een duur instrument?
Deniz: Ja, voor topnotch kwaliteit pannen leg je gerust een bedrag neer van tussen de twee- en drieduizend euro. De originele handpannen van de eerste producent worden tweedehands voor bizarre prijzen verkocht. Denk aan bedragen van tussen de vijf- en tienduizend euro. Deze deals vinden ook vaak plaats buitenom de bekende verkoopwegen. Dit gebeurt omdat het eigenlijk not done is om instrumenten voor meer te verkopen dan dat ze zijn gekocht. Deze originele instrumenten werden in eerste instantie voor niet meer dan 1300 euro verkocht! De handpan wereld is klein en ze houden het allemaal goed in de gaten. Omdat de instrumenten ook erg fragiel zijn, worden ze vaak door de muzikant bij de maker opgehaald in plaats van dat ze het laten opsturen. Zo ben ik wel eens naar Italië of Japan gevlogen om een pan op te halen.
Joris: Je kan ook goedkopere aanschaffen die rond de 1000 euro of minder kosten, maar dan klinken ze echt niet mooi. Goede pannen kosten veel geld, maar dan heb je echt wat.

Hoe zou je het geluid beschrijven?
Deniz: Voor mij is het waarschijnlijk wel het mooiste geluid dat ik ken. Het is zacht, zuiver en toch ook erg krachtig. Mensen vragen vaak of er niet meerdere instrumenten tegelijk worden bespeelt als ze het horen.
Joris: Het klinkt een beetje als een piano, harp en gitaar ineen.

https://www.instagram.com/p/BpfrefNi77z/

Wat voor reacties heb je gekregen?
Joris: De reacties zijn uiteenlopend, kenmerkend is dat jonge kinderen er heel gevoelig voor zijn en er helemaal in opgaan. De meeste mensen vinden het waanzinnig, we hebben wel eens huilende volwassenen voor ons staan.
Deniz: Dat is wel echt lijp, dat je iemand zo kan raken. Het instrument resoneert echt lekker en als je er voor open staat zal het zeker goed binnenkomen.

Wat kunnen we van jullie de komende tijd verwachten?
Deniz: Video clips, muziek en hopelijk veel optredens. Wij doen ook DJ sets waarbij we draaien en handpan / percussie spelen. We betrekken graag ook dansers bij onze optredens zoals je in onze video’s op Instagram kan zien.
Joris: Eind augustus traden we op bij het Leidseplein, tegelijkertijd was er een dansfestival in Paradiso en kwamen om de haverklap de beste pop ‘n lock dansers voorbij lopen. Wij waren zwaar onder de indruk van @Alladinfunk toen hij op onze muziek kwam freestylen. Deniz heeft hem uitgenodigd om de videoclip op te nemen die nu online staat.
Deniz: Twee dagen later kwam mijn mattie @tom de jongh met zijn camera’s erbij en hebben we vier video’s geschoten. Twee ervan komen op YouTube en de andere twee komen in short cuts op onze Instagram. Buiten kan het snel gaan en dat is tof: Power of the Streets.
Joris: Daarnaast zijn we nu bezig met het opnemen van ons eigen album.
Deniz: We zullen de aankomende weken veel in de studio zitten en hopelijk voor het nieuwe jaar online gaan op Spotify. Check in ieder geval onze Instagram want hier zullen we de meeste updates plaatsen.

Hoe is het om samen te spelen?
Deniz: Heerlijk, ik heb veel alleen gespeeld maar met z’n tweeën is echt te gek. Je voelt je sterker als duo en ook de muziek wordt interessanter. Maar vooral ook de lol, we lachen de hele dag door. Het houdt mij jong.
Joris: Wie niet deelt die vermenigvuldigd niet, zeggen ze.
Deniz: Ja en we leren veel van elkaar, we blijven elkaar uitdagen. Nieuwe beats, nieuwe grooves. We proberen elkaar altijd te verrassen met nieuwe sounds.

https://www.instagram.com/p/BqKyWkLBJ3J/?fbclid=IwAR1CArdo8pNZf-n9MBgoeE25LWAMPTB6bPU4aDAqGKZiyqTyN9J9dYqGS7k

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen?
Joris: Vorig jaar was ik uitgenodigd om te spelen voor de Koninklijke familie, dat was wel echt dope en een mooi compliment.
Deniz: Af en toe komt iemand naast of tegenover ons zitten en blijven ze uren zitten. Dat zijn mooie complimenten. We krijgen af en toe ook wel echt rare dingen, van flessen wijn tot portrettekeningen. Ik heb zelfs een keer een paar schoenen gekregen.

Haha, wat zeg je?
Haha ja na een optreden vorig jaar vroeg iemand welke maat ik had, dat was dezelfde als die hij had en toen gaf hij mij een paar schoenen, fresh in de doos. Dat was echt heel vreemd maar ik heb er wel een half jaar opgelopen.

Waar kunnen we jullie de komende tijd bewonderen?
Deniz: Momenteel hebben we vooral nog privé bookings en wat internationale aandacht voor aankomende zomer, maar nog niets concreets. Dus bookers laat je horen! Van de kleinste huiskamers tot de grootste podia, we spelen overal.

Interesse? Via [email protected] kun je contact opnemen met de mannen.

 

Reageer op artikel:
Panne Dua speelt handpan, een instrument dat klinkt als de openingstune van de hemel
Sluiten