Kees de Koning neemt de mannen van Opgewolle onder de loep in nieuwe podcast

Na vijftien jaar stilte is er eindelijk nieuws van de legendarische hiphopformatie Opgezwolle. Onze vrienden van omroep ZWART en De Stroom hebben de podcast ‘Opgezwolle Eigen Wereld: De rest is geschiedenis’ gedropt, een documentaire die zich richt op hun toch wel iconische album genaamd Eigen Wereld. Een van de hooogtepunten in de geschiedenis van de Nederlandse Hippityhop en van Opgezwolle natuurlijk. De documentaire neemt ons mee terug naar het begin in Zwolle, waar de roots van de groep liggen.

We horen onder meer insights over het schrijfproces, de onderlinge competitie en de creatieve processen die de basis legden van hun muziek. Ook gaat Rico met de billen bloot over zijn persoonlijke strijd, de soloprojecten, het succes en de abrupte stop van de groep. Vanaf vandaag januari is de podcast te beluisteren op NPO Luister en Spotify.

Eigen Wereld

In januari 2006 wordt Eigen Wereld uitgebracht, vanaf moment één een topalbum en tevens het meest geprezen album van Opgezwolle. Ironisch genoeg betekent dit ook het einde van hun muzikale reis. In 2007 gaan Rico, Sticks en Delic uit elkaar en sindsdien zijn ze niet meer samen geweest. Kees de Koning, de oprichter van platenlabel Top Notch, krabbelt ruim vijftien jaar later nog steeds achter zijn oren, als hij nadenkt over het einde van deze succesvolle rapformatie. Hij besluit naar Zwolle af te reizen en gaat in een zeven afleveringen durende podcast op zoek naar de ondertussen ‘stoffige’ antwoorden.

Kees de Koning

Kees de Koning, oprichter van Top Notch en al ruim zestien jaar de manager van Anouk deelt zijn gedachten: “Ondanks onze intensieve samenwerking in die tijd, had ik nog steeds veel vragen over het plotselinge einde van de groep. Tijdens het maken van deze documentaire realiseerde ik me hoe kort maar krachtig het bestaan van Opgezwolle was. Het was opmerkelijk dat deze drie verschillende persoonlijkheden, die ogenschijnlijk alleen hun passie voor muziek deelden, samen geschiedenis hebben geschreven.” Waarom juist Kees de Koning in gesprek gaat met de oude groep, wij denken dat het gewoon goeie maten zijn en dat Kees oprecht vraagtekens heeft. Zo vroeg de TopNotch-baas in 2012 aan Sticks of hij een week op zijn huis wilde passen. Sticks nodigde DJ Moon uit en een paar dagen later was de EP Sticks Bukowski af met de topnummers Maslow, Al Mijn Helden en Ontmoeting Met KF. Lekker inbreker-proof wel, die harde 808’s, goddelijke samples en de harde bars, houden die inbrekers wel buiten de barz. Als je snapt wat we bedoelen.

Grondleggers

Opgezwolle is in 2001 opgericht en groeide uit tot een van de meest invloedrijke hiphopformaties in Nederland. Hoewel ze net niet mainstream waren, wonnen ze talloze prijzen en hebben ze een diepe indruk achtergelaten op de Nederlandse hiphopscene. In 2007 kondigde de groep tijdens een concert in de Waerdse Tempel aan dat ze er voorlopig mee zouden stoppen, fans hoopten natuurlijk op een tijdelijke break. Delic ging de wereld rondreizen en Rico en Sticks gingen verder met een nieuwe hiphopformatie genaamd de Fakkelbrigade. Sindsdien 2007 hebben de mannen elkaar nooit meer gesproken, tot nu. Het belooft een wervelwind van emotionele verhalen, grappige anekdotes en onvertelde waarheden te worden. Je kan de eerste twee afleveringen van de podcast vanaf nu beluisteren.

Reageer op artikel:
Kees de Koning neemt de mannen van Opgewolle onder de loep in nieuwe podcast
Sluiten