Waarom je oordoppen moet dragen als je naar een festival gaat

Redactie 18 Jul 2019 Entertainment

Het festivalseizoen is in alle hevigheid losgebarsten. Er gaan weinig dingen boven een dag of weekend lang met je vrienden bier te drinken en te dansen op de vetste artiesten en dj’s. Minder tof is die tergende piep in je oren als je weer thuiskomt. Met een setje oordoppen is dat probleem simpel op te lossen.

Het is de afgelopen jaren wel wat beter geworden, maar nog steeds zijn er genoeg mensen die de oordoppen links laten liggen. Meer dan de helft van de festivalgangers heeft na een party last van hun oren. Mocht je je aangesproken voelen: niet slim bezig, ouwe technoviking. Permanente gehoorbeschadiging ligt op de loer en dat is niet iets om vrolijk van te worden.

Rave GIF - Find & Share on GIPHY

Tinnitus

Die piep in je oren staat beter bekend als tinnitus. Klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar legt het voor je uit: “De belangrijkste oorzaak van tinnitus is gehoorbeschadiging. Het brein ontvangt informatie uit zintuigen, maar bij gehoorbeschadiging zit er een ‘gat’ in die informatie. Het brein vult dit op met eerdere informatie uit het geheugen. Die piep is dus geen echt geluid, maar een herinnering van echt geluid.”

Tinnitus is niet zoiets als verkoudheid of een gebroken pols, want tinnitus wordt nooit meer beter. De rest van je leven zit je met die gehoorbeschadiging opgescheept. Dat kan oorsuizen zijn of een piep in je oren. Volledige stilte is verleden tijd. Wel kun je zorgen dat het niet erger wordt. “Je moet geluid zien als een luchtdrukveranderingen, dus een soort windvlaag in je oor waardoor je haarcellen op de gehoorzenuw omver worden geblazen. Als je geluk hebt, zijn de haartjes alleen platgeblazen en veren ze binnen 24 uur weer terug. Dat is tijdelijke gehoorbeschadiging. Maar bij lawaaibeschadiging knakken de haartjes om en heb je permanente gehoorschade. Een veelvoorkomend misverstand is dat tinnitus te maken heeft met je trommelvlies, maar het gaat dus vooral om die haarcellen. Een gescheurd trommelvlies kan dichtgroeien, maar gehoorschade is permanent. Je komt er dus nooit meer van af en het wordt zelfs erger met het ouder worden”, zegt Olav.

Depressief

Het kan zo erg worden, dat mensen tot waanzin worden gedreven en depressief raken. Olav: “Gehoorschade is het resultaat van de luidheid en het aantal minuten dat je wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld luide muziek of motorrijden. Iedereen weet dat het geen goed plan is om dichtbij de box te staan, maar het kan bij wijze van spreken ook schadelijk zijn om twee dagen lang op de camping van Lowlands te zitten. De luidheid is daar minder, maar het is wel superlang en op die manier kun je vooralsnog permanente gehoorschade oplopen.”

Hoe dit alles te voorkomen? Je kan radicaal besluiten om nooit meer naar festivals te gaan, maar het leven moet wel leuk blijven. Veel beter kun je gewoon oordoppen aanschaffen. Natuurlijk is het even wennen, maar als je ze eenmaal in hebt ben je zo geacclimatiseerd. Neem van ons aan: als jij met je uilenbek voor de boxen staat waar 120 bpm’ pompende techno uit komt rollen, dan zal je ons dankbaar zijn. Als je je oordoppen dan even voor de gein uitdoet, weet je niet hoe snel je ze weer in je oor moet proppen.

Oordoppen

Oordoppen

Een van de oordoppen die we je kunnen aanraden zijn die van Bananaz. Zij zijn de producent van de Thunderplugs oordoppen. In de oordoppen zit een muziekfilter, die gehoorbeschadiging tegengaat. Mede-oprichter Koen zegt er het volgende over. “Het is net alsof de volumeknop een stukje naar beneden wordt gedraaid. Het muziekfiltertje zorgt ervoor dat je je gehoor beschermt zonder dat de kwaliteit van de muziek erop achteruit gaat. Onze oordoppen zijn in de meeste clubs via een automaat verkrijgbaar en die kun je gewoon wassen totdat je ze kwijtraakt. Voor €11,95 zijn ze te bestellen via onze webshop en krijg je er een handig bewaarkokertje voor aan je sleutelbos bij, zodat je ze nooit vergeet of kwijtraakt. We hebben ook een Pro-versie met een zwaarder filter, voor muzikanten of mensen die in de bouw werken. Voor motorrijders hebben we in motorplugs een speciale uitvoering met windfilter. Tot slot hebben we onze op maat gemaakte oordoppen, die we bij je thuis of op je werk komen aanmeten. Deze transparante, zachte oordoppen sluiten perfect aan op je oor en gehoorgang. Iets duurder, maar het is het waard. Gehoorschade is immers een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld omdat onze oren niet mee zijn geëvolueerd; we gaan opeens naar clubs en staan op vliegvelden, dat kan ons gehoor gewoon niet aan.”

Oordoppen

Bestel nu met 10% korting

Dus, als je slim bent schaf je nu gewoon per direct een paar oordoppen aan. Je latere zelf zal ons nog dankbaar zijn. Het beste zijn de op maat gemaakte oordoppen, want die zitten het beste. Wij hebben ze ook en als Solomun weer een paar zieke platen dropt dan zijn we er elke keer weer megablij mee. Maar ook de universele oordoppen zijn al zo’n enorme verbetering ten opzichte van niets. Speciaal voor jou kunnen we die nu aanbieden met 10% korting. Niet zo miepen, dit is een absolute must-have voor elke festivalganger. Ga nu naar itsbananaz.com, vul de kortingscode FHM10% (geldig tot 31 augustus) en bestel je setje. Ploffen ze morgen nog op je deurmat!

In samenwerking met Bananaz

Reageer op artikel:
Waarom je oordoppen moet dragen als je naar een festival gaat
Sluiten