Onderzoek wijst uit dat baarden goed zijn voor je gezondheid

Redactie 24 Aug 2017 Entertainment

Het is tegenwoordig niet zo simpel als het lijkt om een goede baard te groeien. Tuurlijk, hij groeit vanzelf, maar het kost aardig wat werk om er niet als een zwerver uit te zien. Al die moeite is het helemaal waard, want uit onderzoek van The University of Queensland blijkt dat het goed is voor je gezondheid.

Iedereen met een flink behaarde kin, hoeft zich rond die spot in ieder geval niet in te smeren bij het zonnen. Een goede Vikingbaard beschermt de huid namelijk voor ongeveer 90 to 95 procent tegen UV-stralen van de zon.

Volgens de leider van het onderzoek, professor Alfio Parisi, heeft een flinke baard een beschermende factor 21. “While beards will never be as sun-safe as sunscreen, they certainly are a factor in blocking UV rays”, stelt de wetenschapper.

Het onderzoek is gedaan op paspoppen. Een paar met een volle baard, andere met minder en sommigen met helemaal geen gezichtsbeharing. Om te zorgen dat ze allemaal evenveel zonlicht pakken, draaien ze de poppen als een malse kip in de grill. Daarna meten ze de hoeveelheid straling bij elke groep.

Een baard voorkomt dus het ouderdomsproces, wat betreft de huid. Het blijft jong, soepel en vrij van rimpels. Wat natuurlijk nog een betere uitkomst is, is dat het de kans op huidkanker verkleint. Het blijkt alleen wel dat je echt een flinke bos haar nodig hebt, van een dun vlasbaardje worden de UV-stralen niet bang.

Je baard is dus een soort filter die je huid, neus, ogen en mond beschermt tegen alles van buiten. Vandaar dat je wel eens hoort dat een baard een broedplaats is vol bacteriën, je moet ‘m dus behoorlijk goed schoonhouden. Niet zo gek dus dat veel strijders vroeger baarden hadden.

Bron: Unilad.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit dat baarden goed zijn voor je gezondheid
Sluiten