Onderzoek: is geld allesbepalend in de Champions League?

Redactie 11 Sep 2017 Entertainment

Morgen gaat de Champions League weer van start. Het miljoenenbal dat transformeerde in een miljardenbal. Als je alleen al aan de start verschijnt krijg je 12 miljoen euro. Een overwinning levert je 1,5 miljoen euro op en een gelijkspel een half miljoen euro.

Maar goed, leuk en aardig. Het grote geld regeert. Elk jaar staan dezelfde ploegen in de kwartfinale. Je kan ze nu al opschrijven. Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Bayern München, Paris Saint Germain, Juventus en misschien nog een Engelse ploeg. Niet geheel toevallig ook de clubs die het meeste geld te besteden hebben.

ShopAlik.nl ging op onderzoek uit waaruit ze een infographic hebben ontworpen waarbij ze de transfers van de laatste tien Champions League winnaars en de tien meest waardevolle clubs hebben geanalyseerd en dit in verhouding hebben gebracht met de teamwaarde, kosten per goal en daadwerkelijke prestaties. Oftewel: leiden al die peperdure transfer ook daadwerkelijk tot succes?

Het antwoord is nee. Manchester City en Paris Saint Germain zijn de clubs die by far het meeste investeerden. City investeerde de afgelopen jaren voor €1.345 miljoen aan transfers en wist maar drie keer de achtste- en een keer de halve finale te bereiken. PSG spendeerde 759 miljoen aan transfers en werd vier keer uitgeschakeld in de kwartfinale.

Het zijn steenrijke landen die clubs hebben overgenomen. De Verenigde Arabische Emiraten heeft Manchester City gekocht en datzelfde geldt voor Qatar dat eigenaar is van PSG. Het zijn clubs met een bodemloze geldput die met hun exorbitante uitgaven (hallo Neymar) de transfermarkt compleet op hol hebben doen slaan. Het is oneerlijke concurrentie. Laten we hopen dat Feyenoord volgende week Manchester City het goede voorbeeld geeft en een veeg uit de pan uitdeelt.

Infographic Champions League

Foto: Paris Saint Germain

Reageer op artikel:
Onderzoek: is geld allesbepalend in de Champions League?
Sluiten