Sommige mensen switchen carrière omdat ze meer voldoening zoeken, of gewoon omdat ze klaar zijn met de 9-tot-5-sleur. Valentino Luchin, ooit een gelauwerde chefkok in Californië, besloot het wat spannender aan te pakken. Waar de meeste koks overstappen naar een foodtruck of kookboek, gooide Valentino het over een heel ander boeg: van risotto naar roofovervallen. Van pasta tot pistolen
Luchin was in de jaren 2000 een grote jongen in de culinaire scene van San Francisco. Hij zwaaide de scepter in de keuken van het iconische Rose Pistola, later bij zijn eigen restaurant Ottavio. Recensenten prezen zijn gerechten, vaste gasten roemden zijn charme. Deze Italiaans-Amerikaanse droom leek niet stuk te kunnen. Maar helaas voor Luchin bleek niks minder waar. Na financiële problemen en de sluiting van zijn restaurant, gleed Valentino steeds verder af.
Drie banken, één dag
Fast forward naar nu: de 62-jarige Luchin besloot dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Geen kookwedstrijd of comeback in de horeca, maar drie (!) bankovervallen op één dag. Met een simpel handgeschreven briefje eiste hij geld alsof hij de dagschotel aanbood. Twee keer scoorde hij, één keer liep het mis. De actie deed meer denken aan een mislukte Netflix-serie dan aan Ocean’s Eleven.
Niet Luchin's eerste misbaksel
Dit was trouwens niet de eerste keer dat Valentino zijn culinaire carrière verruilde voor criminele capriolen. In 2018 stond hij ook al in de krant na een bankoverval waarbij hij zo’n 18.000 dollar buitmaakte. Toen zwaaide hij met een pistool dat later gewoon een lullig luchtdrukgeweer bleek te zijn. Zijn excuus destijds? Hij zat financieel aan de grond na het failliet van zijn restaurant.
Chef wordt celgenoot
Waar hij vroeger lof kreeg van recensenten, krijgt hij nu aandacht van de politie. Dankzij tips van buurtwachten en toevallige voorbijgangers zat de handrem er al snel op: Valentino werd opgepakt en zit voorlopig
achter slot en grendel. Hoeveel hij dit keer precies heeft buitgemaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel vaststaat: de enige menu’s die hij voorlopig nog ziet, zijn die van de gevangeniskeuken.