1. Home
  2. 'Storm van de eeuw' Milton is aan land gekomen in Florida

'Storm van de eeuw' Milton is aan land gekomen in Florida

10 okt , 12:00 Nieuws
depositphotos 677839752 xl
Als je dacht dat Florida al gewend was aan een beetje wind, dan heeft orkaan Milton even laten zien hoe het écht moet. De zelfbenoemde ‘storm van de eeuw’ rolde met een indrukwekkende entrée de Sunshine State binnen, en liet meteen weten dat hij niet kwam voor een strandvakantie. Met windsnelheden die het dak eraf bliezen - letterlijk - en een stormvloed die zelfs de stevigste strandhuisjes tot drijvende wrakken degradeerde, zorgde Milton voor een complete verwoesting dat nog wel even in de boeken zal blijven staan.
Met bijna drie miljoen mensen zonder stroom is het momenteel kaarslicht en kampvuren in de huiskamers van Florida. Dat, als ze niet geëvacueerd zijn tenminste. De elektriciteitsbedrijven zijn druk aan het wachten tot de wind een beetje gaat liggen voordat ze al het puin mogen opruimen. En alsof de storm zelf niet genoeg was, besloot Milton er ook nog een paar wilde tornado’s bij te gooien, voor dat extra beetje spektakel.

Afgezwakt

We kunnen wel zeggen dat het reddingsteam in Florida een drukke dag heeft. Daar mogen we eigenlijk wel dagen van maken, want met deze zooi zijn ze nog lang niet klaar. En als je dacht dat je met een categorie 1 orkaantje even snel kunt ontspannen, think again. Zelfs met een ‘afgezwakte’ Milton krijg je nog steeds te maken met windstoten van 200 km/u. Dus je barbecue kun je voorlopig beter even uitstellen, tenzij je wilt zien hoe die grill over de horizon verdwijnt.

Orkaan Milton

Orkaan Milton is dus misschien niet de nieuwe Katrina, maar hij heeft zeker zijn best gedaan om zijn naam in de geschiedenisboeken te krijgen. Als hij net zo hard gaat als een paar van die verwoestende winden, kunnen we ons opmaken voor een lange opruimactie. Want zoals ze in Florida zeggen: “It ain’t over till the palm trees stop flying.”
Delen met
Ook interessant