Nieuwe docuserie over Nederlandse hiphopcultuur

Een genre dat in Nederland niet meer weg te denken is, hiphop. Artiesten als Ronnie Flex, Hef, Kevin en Jonna Fraser zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de hiphopcultuur. Nu gaat de VPRO een docuserie produceren over deze cultuur genaamd, Hiphop: Made in NL.

De regie zal in handen zijn van Sascha Vermeulen en Ivan Barbosa. Vermeulen produceerde eerder al documentaires van bijvoorbeeld Ronnie Flex. Barbosa regisseerde de dramaserie Santos. Deze serie werd overigens bekroond met een Gouden Kalf.

Wat gaan we zien?

Iconische grondleggers en progressieve nieuwkomers zullen voorbijkomen in deze documentaire. Als kijker ga je zien hoe deze mensen de Nederlandse hiphopcultuur hebben beleefd. Verder wordt de geschiedenis en de invloed van de Nederlandse hiphop op onze huidige maatschappij weergegeven en wordt de sociaal-culturele context getoond.

Enthousiasme

De makers van de documentaire zijn ongelofelijk enthousiast over de serie. Graag willen ze duidelijk maken dat hiphop uitgegroeid is tot een landelijke stem voor verandering en empowerment in niet alleen de muziek, maar ook in de kunst, de mode en de beeldcultuur. ‘Hiphop is zoveel meer dan alleen rappen. Het is een cultuur. Bovendien is het één van de meest invloedrijke, creatieve en spraakmakende muziekstroming ooit. Dat verdient een monumentale serie. Het is een eerbetoon aan de kracht van hiphop in Nederland’, aldus de twee regisseurs.

Niet alleen muziek

Hiphop draait tegenwoordig om meer dan alleen muziek. Zo heb je bijvoorbeeld de legendarische hiphop radioshow Dutch Master. Of wat dacht je van Rookworst de Podcast waarin Hef in gesprek gaat met verschillende personen die op welke manier dan ook te maken hebben met de hiphopcultuur. Verder heb je ook nog fashionlabels zoals Patta of Daily Paper die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse hiphopcultuur.

Je moet nog even geduld hebben als je docuserie wilt zien. Pas in 2025 zal deze te zien zijn op NPO 3.

Reageer op artikel:
Nieuwe docuserie over Nederlandse hiphopcultuur
Sluiten