Waarom Niels Oosthoek het taboe rondom mentale gezondheid onder mannen wil doorbreken

Niels Oosthoek kennen we als een van de jolige Gierige Gasten waarin hij met volle energie en enthousiasme wekelijkse topvideo’s maakt. Inmiddels is hij uitgegroeid tot talentvol acteur, presentator en YouTuber. Het lijkt hem soms voor de wind te gaan, maar dat het leven ook donkere periodes kent, weet hij maar al te goed. Daarom dat Niels in de maand ‘Movember’ het taboe rondom geestelijke gezondheid bij mannen wil doorbreken.

Als 21-jarige jongen dealde Niels met een depressie. In die periode leek het leven soms uitzichtloos en vooral erg donker, maar uiteindelijk heeft hij een manier gevonden om uit deze negatieve spiraal te komen. Onze eerste gedachte was: “Huh, Niels, depressief?” Als er iemand dagelijks met een glimlach voorbij komt op ons beeldscherm, dan is het Niels wel. “Vooral mannen hebben vaak een masker op. Ze gaan gesprekken over gevoelens vaak uit de weg,” zo legt hij uit.

Verlies van zijn vader

In zijn jonge jaren kampte Niels met een depressie. Gelukkig is hij daar weer bovenop gekomen, maar hij is zich er nog altijd van bewust dat het leven soms best pittig kan zijn. Dat werd hem nog eens goed duidelijk gemaakt op de meest afschuwelijke manier die we ons kunnen voorstellen. Zijn vader pleegde begin dit jaar zelfmoord en in een afscheidsbrief werd duidelijk dat zijn vader geen andere uitweg meer zag. “We wisten wel dat hij niet lekker in zijn vel zat, maar dat dit voor hem de enige uitweg was hadden we niet zien aankomen,” zo vertelt Niels.

Inmiddels gaat het over het algemeen weer goed met Niels. Hij heeft weer een bepaalde balans in zijn leven en doet veel dingen waar hij energie van krijgt. Dat neemt niet weg dat er af en toe een moeilijke dag tussenzit: “Het gaat echt goed met me, alleen soms heb ik van die dagen… Dan flitsen alle beelden van m’n vader voorbij. Dat zijn lastige momenten.” Door goed te communiceren met mensen in zijn omgeving of juist afleiding te zoeken komt hij die momenten door.

November – Geestelijke gezondheid

Zijn eigen depressie als twintiger en het overlijden van zijn vader waren voor Niels redenen om een taboe te willen doorbreken: “Er zijn gewoon veel mensen die lijden aan geestelijke problemen. Ik merk het in m’n eigen omgeving en het blijkt ook uit onderzoeken. Ik vind dat het nu eindelijk eens tijd wordt dat hier over wat gesproken. Helemaal door mannen, want die houden zich vaak veel te groot.”

“Na de zelfmoord van mijn vader wilde ik echt iets doen aan dit probleem”

Daarom dat Niels een actie is begonnen tijdens Movember. Hij werd onlangs benaderd door Men Expert met de vraag of hij ambassadeur wil worden van een Movember-actie. Dit was trouwens wel een bizar toevallige samenwerking, zo legt Niels uit: “Na het overlijden van mijn vader wilde ik me maatschappelijk inzetten voor geestelijke gezondheid onder mannen. Ik was me al aan het oriënteren op goede doelen.”

“Toen kwam ineens Men Expert met de vraag of ik ambassadeur wilde zijn voor, je raadt het al… Geestelijke gezondheid onder mannen.” Niels schrok er een beetje van, want waarom kozen ze juist hem uit? Wisten ze van het overlijden van zijn vader? Dat was niet het geval. Puur toeval, of misschien moest het wel zo zijn.

“Praat met je ouders, vrienden of met professionals als het even niet goed met je gaat.”

Inmiddels is het half november en is de Movember-actie van Niels is volle gang. Hij wil niets liever dan veel geld ophalen om onderzoeken te steunen die geestelijke gezondheid bij mannen verbetert.

Het doel

Niels’ doel is helder: door open over geestelijke gezondheid te praten, mannen te helpen met hun geestelijke gezondheid. Klinkt heel simpel, maar zo makkelijk blijkt het allemaal nog niet te zijn. Hij hoopt door zelf openheid te geven een voorbeeld te zijn voor anderen. “Praat met je ouders, vrienden of met professionals als het even niet goed met je gaat. Het kan iedereen overkomen en erover praten is echt een grote eerste stap om je weer beter te gaan voelen.”

Niels wil iedereen die dit leest ook adviseren om de site van luisterlijn eens te bezoeken als je je verhaal wil doen. Als je gewoon een luisterend oor nodig hebt, maar het nog niet durf te vertellen aan mensen om je heen, dan is dit een ideale eerste stap. “Deze mensen kunnen je super goed op weg helpen. Of het nou is voor gewoon een gesprek of de eerste stap richting professionele hulp.”

Ambities

Ondanks dat Niels zich hard in zet voor geestelijke gezondheid bij mannen, is het glas bij Niels altijd halfvol. Zo is hij druk bezig met dingen die hem gelukkig maken en aan het dromen van een mooie toekomst. “We zijn super druk bezig met Gierige Gasten. Sinds we onderdeel zijn van ome John’s Talpa zijn we wat minder gierig. Er is nu net eventjes wat meer budget om extra content te maken.” Daarmee doelt hij onder ander op Training Day. Een YouTube-serie waar hij samen met Michelle Willemsen en Bilal Wahib oefeningen doet bij de politieacademie.

“Een ander doel voor de toekomst is het schrijven van filmscripts, dat is altijd al mijn grootste droom. Wat ik nu doe vind ik ook heel vet en blijf ik ook zeker doen. Maar het schrijven van een film is wel echt m’n ultieme droom,” zegt Niels. In de toekomst wil Niels zich ook blijven hardmaken voor de geestelijke gezondheid voor mannen: “Ik zie dat wel echt als een heel erg mooi maatschappelijk doel. Waar ik veel voldoening en energie van krijg, is dat als mensen die ik niet ken vanuit het hele land, persoonlijke verhalen met durven te de delen. Voor hen kan dat namelijk een enorme opluchting zijn. Dat geeft dat echt zo’n goed gevoel.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Niels Oosthoek (@nielsoosthoek)

Reageer op artikel:
Waarom Niels Oosthoek het taboe rondom mentale gezondheid onder mannen wil doorbreken
Sluiten