Hier moet jij aan denken als je de mooiste plekken van Zwitserland gaat ontdekken

In Nederland kennen we het fenomeen van tol betalen om gebruik te kunnen maken van hoofdwegen helemaal niet, maar over de grens is het heel normaal. En dat begint zelfs al in België. Ga je naar Zwitserland, schaf dan een officieel vignet voor Zwitserland aan, zodat je gewoon over alle wegen van dit land kan cruisen, zonder oponthoud.

Waarom betaal je tolgeld?

Tol is een heffing die je betaalt om gebruik te mogen maken van verschillende wegen, bruggen of tunnels. Dit geldt wordt gebruikt om de wegen, bruggen en tunnels te onderhouden. Eigenlijk is het een vorm van wegenbelasting. Er wordt tol geheven in landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje. Vaak betaal je tol voor een deel van een weg of inderdaad om gebruik te kunnen maken van een tunnel of brug.

Tolpoorten in Zwitserland

In Zwitserland is het ook heel normaal om tol te betalen. Dit doe je echter niet bij het tolpoortje zelf. Men verwacht dat je een vignet op de auto hebt zitten waarmee je aangeeft dat je al betaald hebt om gebruik te mogen maken van deze wegen, bruggen of tunnels. Het kan echter wel zo zijn dat je voor bepaalde tunnels, denk hierbij aan de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel, extra tol zal betalen wat niet inbegrepen is bij het vignet. Voor aanhangers en caravans dien je overigens nog een aanvullend vignet te hebben om gebruik te mogen maken van de verschillende autosnelwegen. Dit geldt al direct voor het moment dat je de grens overrijdt, daarom is het belangrijk om het vignet van te voren geregeld te hebben.

Sticker of digitaal

Er zijn twee soorten vignetten voor Zwitserland in omloop sinds 2023. Je kan kiezen voor het oude vignet in stickervorm die je aan de binnenkant van je autoruit plakt of je kiest voor het nieuwe e-vignet. Let wel: dit nieuwe e-vignet zal beschikbaar zijn voor Zwitserland vanaf 1 augustus 2023. Ben je van plan om eerder naar de Zwitserse bergen te vertrekken, dan kies je voor de sticker welke je zichtbaar op je voorruit zal plakken. Het e-vignet hoef je niet op te plakken en is gekoppeld aan je kenteken wat na registratie via de website wordt doorgegeven aan de Zwitserse snelwegbeheerder. Iedere keer als je een poortje nadert op een tolweg, wordt je kenteken gescand. Staat deze geregistreerd? Dan gaat de slagboom open.

Op doorreis of op vakantie

Zwitserland is werkelijk een prachtig land om wanneer dan ook in het jaar naar toe te gaan op vakantie. Zowel in de zomer als in de winter wanneer alles onder een laag sneeuw ligt, geniet je er van een schitterende omgeving. Je geniet er van bergen, skipistes, wandelroutes, diepblauwe recreatiemeren en heel gezellige stadjes en dorpjes met vriendelijke bewoners. We kunnen een vakantie in dit land daarom ook van harte aanbevelen. Maar het is ook een land wat veel wordt gebruikt om te doorkruisen naar een andere bestemming. Misschien wil je avontuurlijk via Zwitserland naar Frankrijk afreizen of ga je via de bergen naar Italië. Je kan zelfs op je roadtrip naar Oostenrijk de Zwitserse omgeving een dagje aandoen. Ga je op doorreis of is Zwitserland je eindbestemming; zorg voor dat tolvignet.

Bestel je vignet op tijd

Je kan natuurlijk een vignet voor de Zwitserse tolwegen kopen aan de grens of bij een benzinestation. Maar dat kost tijd en wat moet je doen als de voorraad op is? Ga daarom gewoon lekker voorbereid op reis en zorg dat je het vignet al online hebt aangeschaft. Doe dit al wanneer je de reis hebt geboekt of gepland. Vooral als je nog een sticker moet bestellen. Het e-vignet krijg je na betaling direct in je mailbox en zou je zelfs nog op het moment voordat je de Zwitserse grens oversteekt kunnen afsluiten. Toch is aan te raden om het gewoon op tijd te doen.

Geldigheid van het vignet

Het tolvignet voor Zwitserland is een jaar plus een maand geldig. Let daarbij wel dat de looptijd van 1 december tot en met 31 januari van het jaar erop is. Stel je schaft hem nu aan, dan gaat het vignet met terugwerkende kracht in op 1 december 2022 en loopt de geldigheid door tot en met 31 januari 2024. Misschien kun je dan zowel een zomervakantie als een skitrip lang gebruik maken van het vignet voor Zwitserland. Hoe dan ook; geniet van je vakantie in de Zwitserse bergen en ga voorbereid op reis met een vignet voor de tolwegen van Zwitserland.

Reageer op artikel:
Hier moet jij aan denken als je de mooiste plekken van Zwitserland gaat ontdekken
Sluiten