Moderne gladiatoren gaan elkaar te lijf in het jaarlijkse Galcio Storico

redactie 27 jun 2016 Entertainment

Op het rustieke Piazza Santa Croce in het beeldschone Florence vindt elk jaar het Galcio Storico plaats. Tijdens het ruige gladiatorenvoetbal strijden vier reams uit de vier districten van Firenze tegen elkaar. Elk district heeft haar eigen kleur, vlag en plaats van verering. Het spel dat stamt uit de middeleeuwen is een zachtere versie van de gladiatorengevechten en een heftigere versie van rugby. Bloed, gebroken botten en kapotte lichamen zijn aan de orde van de dag.

Elk team telt 27 spelers die elk een positie innemen op het veld. Vier keepers, 3 achterspelers, vijf middenspelers en vijftien voorspelers. Deze voorste 15 zijn de sterkste mannen die moeten zorgen dat het andere team de bal niet in het doel kan krijgen. De achterste en snelste mannetjes moeten met een bloedgang al dat brute geweld ontwijken en de bal op de achterlijn van de andere partij zien te krijgen. Klinkt simpel, is het niet. De spelers zijn overigens allemaal amateurs die eens per jaar laten zien waar ze van gemaakt zijn.

De aanvoerder en de vaandeldrager hebben hun eigen tentje ter hoogte van de middellijn en doen niet actief mee, ze kunnen het spel wel dirigeren en als scheidsrechter meedoen. Daarnaast doen er ook nog eens zes regulieren scheidrechters mee. Is wel zo handig als je levend het veld wil verlaten. Hebben jullie de ballen om de ring in te stappen mannen?

Reageer op artikel:
Moderne gladiatoren gaan elkaar te lijf in het jaarlijkse Galcio Storico
Sluiten