Microsoft miljardair is de trotse eigenaar van s’werelds grootste vliegtuig

Redactie 2 jun 2017 Machines

Als je al het geld in de wereld hebt, het geld wél op je rug groeit en je een real life cashmoney zwembad hebt. Wat moet je er dan in godsnaam mee doen? Misschien is dat wel waar miljardairs voor samen komen en over brainstormen, “What the f*ck doen we met die stapels flappen”. Natuurlijk zijn de spelletjes ‘ik heb de grootste/meeste’ ook erg leuk op het miljardair niveau. Zo heeft Microsoft co-founder Paul Allen nu het allergrootste vliegtuig in de wereld achter zijn naam staan.

Stratolaunch3

Nee, geen privévliegtuig. Stratolaunch is Allen’s bedrijf opgericht om vanuit de lucht raketten en satellieten te kunnen afvoeren in plaats van vanaf de grond. De Stratolaunch draagt één of meerdere Orbital ATK Pegasus XL raketdragers hoog boven de grond en schiet ze vanaf hier hun bestemde ruimtebaan in.

Stratolaunch2

Dit monsterlijke vliegtuig is van vleugeltip tot vleugeltip bijna 120 meter (!?) en heeft een lengte van 72 meter. De kracht komt uit zes Pratt & Whitney PW4056 jet motoren. Die zitten ook op de Boeing 747 alleen zijn het er dan maar vier.

Door de machtige combinatie van de motoren en de spanwijdte van het vliegtuig kan de Stratolaunch een ongelooflijke 225.000 kg aan gewicht meedragen, wat chill is want hij moet drie raketten dragen. Stratolaunch

Het kolossale ding is nog niet van de grond af geweest. Hij kwam alleen tevoorschijn uit zijn hangar voor publieke brandstof tests. Demonstratie vluchten staan op de agenda voor 2019.

 

Reageer op artikel:
Microsoft miljardair is de trotse eigenaar van s’werelds grootste vliegtuig
Sluiten