Maydien stond in het voorprogramma van Jay Z en dropt nu zijn debuutalbum

Maydien. Bij sommigen gaat er nu misschien een lichtje branden, bij anderen nog niet. Maakt niet uit. Maar sla die naam wel even op want binnenkort kun je er niet meer omheen. We noemen de artiest uit Oss voor het gemak een vocalist. Met alleen zanger of rapper zou je hem te kort doen. Maydien stond in het voorprogramma van absolute grootheden als Anderson .Paak, Snoop Dogg, Jay Z en Frank Ocean, viel vervolgens ver terug en komt nu keihard terug met zijn debuutalbum Life is so balanced, even when we are not. Een verhaal waar je drie boeken over kunt schrijven. Wij maken alvast een hoofdstukje. 

Jeugd

Maydiën van Roessel werd 37 jaar geleden geboren in Oss. Een oer-Hollandse achternaam met een poëtisch mooie voornaam. Zijn tante verzon het ooit op Curaçao. Een betekenis heeft het niet, ze heeft het gewoon zo verzonnen. “Ik ben haar daar heel dankbaar voor”, vertelt Maydien. De kleine Maydien wilde vroeger helemaal geen artiest worden. “Ik was bezig met basketballen. Ik ben er helemaal niet mee opgegroeid. Niemand bij mij thuis maakte muziek en ik kan geen noot lezen.”

Tot hij een project moest doen op de middelbare school. Voor de muziekles moest hij samen met twee vrienden een optreden doen. De invulling werd helemaal aan de pubers zelf overgelaten. Het werd Hit ‘Em High van B-Real, Busta Rhymes, Coolio, LL COOL J, en Method Man. “Ik was de adlib-guy. Een andere beatboxte en de laatste rapte. Heel de klas stond op z’n kop. Dat was zo vet. Dat was eigenlijk de eerste spark.”

“Ik stond ineens weer stroopwafels in te pakken”

Ups en downs

De carrière van Maydien kende een geweldige kickstart. Binnen twee jaar nadat hij serieus begon met muziek maken, opende hij voor Frank Ocean in de Heineken Music Hall (nu AFAS Live). “In het begin ging het retesnel maar het was wel heel mooi. Het begon als een hobby. Dan gooide je met je ogen dicht een liedje op Facebook. ‘Hopen dat iemand het leuk vindt.’ Twee jaar later sta je daar.”

Het scheelde niet eens veel of hij had helemaal niet in het voorprogramma gestaan. “Ik werd benaderd vanuit HMH, in mijn persoonlijke mail. Ik dacht dat het spam was, haha. Toen kreeg ik een reminder van ‘yo, check jij je mail wel?’ Dat was wel een moment van oh shit, het is echt!”

Anderhalve maand na Frank Ocean knalde de Maydien-trein het volgende station binnen. Voorprogramma Jay Z. In dat jaar riep 3voor12 hem uit tot één van de twaalf artiesten die we in de gaten moesten houden (met lekkere beurs erbij) en op Eurosonic Noorderslag werd hij verkozen als één van de dertig beste acts van het festival. Maydien was heet en ging als een speer. Zo snel dat hij het zelf niet meer bijhield.

“Ik deed 20 of 25 festivals in een zomer met een fulltimebaan. Door die drukte waren we niet helemaal voorbereid op wat erbij komt kijken. Denk dan aan publishing deals, contracten, percentages, het uitbetalen van bandleden, facturen et cetera. Door al die dingen naast een fulltimebaan, blies ik mezelf op. Ik kon de hele zomer niet de studio in en daardoor kon ik die superstart geen vervolg geven. Toen stortte het in.”

Maydien moest opnieuw beginnen, zichzelf opnieuw uitvinden. Hij belandde bij Roche Musique, een Frans label waar ook FKJ bij zit. “Mijn nieuwe projecten vielen goed in het buitenland en ik ging meer shows doen in Parijs en Azië. In Nederland werd het wat minder. Dat ging lekker. Ik weet nog dat ik in Japan in een vinylzaak kwam en de medewerkers naar me toe kwamen: ‘Are you Maydien?’ Ze hadden mijn platen daar op vinyl en wilden dat ik die tekende. Heel bizar. En toen kwam covid. Stond ik ineens weer stroopwafels in te pakken in een fabriek.”

Maydien
Foto: Fay de Jonge

Debuutalbum

Het momentum van zijn Aziëtour in 2018 was hij kwijt. Door corona moest hij weer thuis zitten. “Dan moet je op een gegeven moment wel gaan zitten en bedenken waar je heen wil. Je kunt toch niet naar buiten. Toen besloten we om een album te maken. Ik zeg we omdat ik het samen doe met m’n producer Mitchell Yard. Die is er al sinds het begin bij.”

Een album maken dus. Iets wat ‘ie nog nooit had gedaan. Ga er maar aan staan. “Ik voelde me nooit ready voor een album. Een album moet een verhaal vertellen. Je kunt niet random nummers bij elkaar gooien, een album neem ik serieus. Vroeger duurde dat ook twee of drie jaar om te maken. Ik had nooit het gevoel dat ik ready was en de skills had om zo’n verhaal te vertellen.”

Toch was het tijd voor de allereerste. “Ik voelde dat veel mensen mij kenden van mijn muziek maar ze wisten niet wie ik ben. Dat verhaal vertel ik nu wel. Je kunt niet alles vertellen, daarvoor is er te veel gebeurd de afgelopen twaalf jaar. Het heet Life is so balanced, even when we are not en ik leg de weg uit naar mijn balans.”

“Ik heb 100% overwogen om te stoppen”

Trots

Apentrots is ‘ie. Dat hij na alle turbulentie in zijn carrière nu gewoon een album uitbrengt. Op 9 april presenteert hij het in het Zonnehuis in Amsterdam. “Drie jaar geleden had ik niet eens gedacht dat dit erin zat. Dat dit allemaal gebeurt, daar ben ik heel blij mee. En enorm trots op. Ik zie zo veel groei. Vijf jaar geleden was dit niet gelukt.”

Vijf jaar geleden zat Maydien op een van de lows. “Ik heb toen 100% overwogen om te stoppen. Dat was in 2015 of 2016 het sterkst. Ik zat toen even zonder huis en sliep op de bank van mijn zusje. Ik had schulden opgebouwd en dacht echt ‘waar doe ik dit voor?’ Ik zag ook anderen lekker gaan en ik werkte keihard en kwam nergens. Ik moest leren dat iedereen zijn eigen pad heeft en dat ik me op die van mezelf moest focussen.”

Maydien
Foto: MadebySem

Toekomst

Maydien is ambitieus. En dat is alleen maar gezond. Zijn lijstje over vijf jaar? “Ik hoop een tweede album. En zeker een wereldtour. Dat is de bedoeling. Ik en Mitchell zijn constant bezig. We willen ook echt iets samendoen onder één naam. We werken zoveel samen dat het wel leuk is om ook echt iets samen te hebben. Maar we doen ook wel ons eigen ding hoor. Zeker Mitch, hij is zo druk als producer voor anderen. En hij doet filmmuziek. Dat doet hij echt knap en daar leeft hij ook van.”

Ook zitten er ‘hele toffe collabs’ aan te komen met bekende artiesten. Maar zoals dat wel vaker gaat in de muziekwereld: “ik mag daar nog niets over zeggen. Ik heb daar wel heel veel zin in en dat komt ook sowieso dit jaar.”

Maydien heeft de afgelopen twaalf jaar zijn rugzak dus goed gevuld en nu is hij van alle bagage voorzien die nodig is om de wereld te veroveren. Die ligt dan ook aan zijn voeten. Zijn debuutalbum Life is so balanced, even when we are not luister je nu via je favoriete streamingsdienst. 9 april speelt hij een uitvoering van het album in het Zonnehuis in Amsterdam. Met zeskoppige band. “Ik heb een bassist, drummer, keys, saxofoon én Mitchell. Hij doet alles: backings, keys, DJ en hij is gewoon de sfeermaker op stage, haha.” De support act wordt verzorgd door Lizzy.

De kaartverkoop loopt via Paradiso, tickets vind je hier.

Reageer op artikel:
Maydien stond in het voorprogramma van Jay Z en dropt nu zijn debuutalbum
Sluiten