Episch brute Ford Bronco is alles wat je in een offroadmachine zoekt

jun 17 2023, 17:00 Machines
14a2586
De Ford Bronco is een begrip in de offroad-wereld. Er was altijd één probleempje: hij bestond niet op de Europese markt. Daar brengt het Amerikaanse merk nu verandering in. Het nieuwste model maakt de oversteek naar ons werelddeel. En dus kregen we een berichtje van Ford. Of we ‘m even wilden komen testen in de Ardennen. Nu zijn wij de moeilijkste niet en dus zetten we koers richting België.
Geen idee hoe dat bij jullie zit, maar bij ons brandde er meteen één vraag. Waarom haalt Ford, in een tijd waarin we als bezetenen overschakelen naar duurzaam vervoer, een benzine slurpende V6 naar Europa? Dat heeft van doen met een klantenonderzoek. Ford vroeg aan haar trouwe rijders hoe ze het merk zagen. Toen kwamen er termen als veilig, degelijk en betrouwbaar retour. Allemaal positief natuurlijk, maar je zou dat ook kunnen bundelen als ‘saai’. En dat was nu net niet de bedoeling. In Amerika reden wel een aantal ‘leuke’ auto’s rond, de zogeheten Icons. En om het hier pittiger te maken, haalde Ford onder andere de Mustang en de Bronco naar Europa. Meer avontuur. Meer leuk.

Ford Bronco

Van Ford Nederland krijgen we een Focus ST, ook héél leuk. Daarmee blazen we richting onze zuiderburen. Eenmaal daar aangekomen wordt het alleen maar leuker. Daar wacht de Bronco ons namelijk op. De nieuwste Bronco gaat weer terug naar de roots. De grille lijkt sprekend op de eerste generatie van de terreinwagen. Verder is ‘ie vooral in alles geoptimaliseerd voor de ruigste terreinen. En hij kan helemaal gestript worden. In zes minuten krijgen onze Belgische vrienden hem helemaal ‘kaal’. Dak, deuren, achterkant. Alles is in een handomdraai te verwijderen voor een klassieke offroad-look.
14a3523 1 scaled
Om te zorgen dat je ieder terrein aankunt, komt de Bronco in zes of zeven rij-modi. Er zijn namelijk twee versies. De Outer Banks is gemaakt om in stijl te offroaden. De Badlands is voor degenen die zin hebben in het aller extreemste. Die staat nog nét iets hoger op zijn wielen, de banden zijn breder, de treeplank is verwijderd en hij heeft rijstanden voor de heftigste terreinen. Hij mist wel een sportstand. Maar ja, wie gaat daar nu mee de weg op?

Challenges

Goed. Tijd om dat beest eens onder handen te nemen. Een evenement bij Ford is niet zomaar van lunch naar lunch rijden. Nee, de heren hebben allerlei Bronco Challenges bedacht. Per mountainbike gaan we op zoek naar een Bronco. Eenmaal gevonden kruipen we als een kind in een snoepwinkel achter het stuur. Op naar de eerste challenge. Dat gaat over de openbare weg. Kunnen we dat meteen ervaren. Daar is 'ie niet in eerste instantie voor ontwikkeld. Het is allemaal wat log en bij een flinke snelheid suist de wind aan alle kanten, maar het is wel een verdomd stoere bak waar je in cruiset. Dat komt helemaal tot z'n recht als we van het asfalt sturen.
14a1940 scaled
De eerste challenge is op de enige skipiste van België. Met een skeltertje naar beneden stuiteren. Leuk, maar in de Bronco is dat nog veel leuker. We testen op weg terug naar boven, op een extreem steil stuk, meteen de Rock Crawl modus. Met extra veel tractie kun je dan de steilste stukken te lijf gaan. Voor je zie je alleen de strakblauwe lucht.

Baja

Na even spelen, mogen we naar de tweede challenge. In een geweldige steengroeve mogen we spelen met de Baja-mode. Of ja, spelen. We worden enorm gecoacht door een expert, anders waren we geheid de afgraving ingedonderd. Baja is namelijk nogal wat. Grof gezegd breng je het beest dan echt naar buiten. Scheuren, driften, alles gaat dan op standje maximaal. Alle potentie van de auto komt er dan uit en na een dollemansrit van niet meer dan twee minuten vol doodsangsten stappen we met een lach van oor tot oor weer uit. Een kwestie van blind vertrouwen op de instructies die je toegeroepen worden. Het resultaat is het allerleukste en allerstoerste ritje dat je ooit hebt gemaakt. We willen nog een keer!
Oke, het maximale hebben we nu wel uit de auto gehaald maar dat maakt de laatste challenge niet minder leuk. Op een gigantisch terrein vol bos, stenen en begroeiing, zijn twaalf boeken verstopt. De opdracht is simpel: vind alle boeken (we krijgen alleen een geïmproviseerd kaartje mee) en neem van ieder boek een bladzij mee. Ofwel: vol gas over die bospaadjes op zoek naar onze pagina’s. Een sensatie die bijna haaks staat op de cross in Baja-modus, maar absoluut niet minder leuk.

Nog even wachten

Samengevat is dit een wagen die offroaden vangt in zijn puurste essentie. De meeste SUV’s van tegenwoordig zijn veredelde minivans geworden. De Bronco is puur gemaakt om buiten de lijntjes te kleuren. Zodra je asfalt tegenkomt, draai je om. Hij kan ieder terrein met gemak te lijf, maar asfalt zouden we toch even vermijden. Voor je eigen plezier. We moeten er nog even op wachten maar de bedoeling is wel dat de eerste leveringen dit jaar nog plaats vinden. Ford heeft alleen nog geen prijs in Nederland. Die maken ze later bekend, uiteraard houden wij je op de hoogte. We worden wel gewaarschuwd dat het sowieso niet onder de €130.000 zal liggen. Ai. Dat is toch wel vrij fors. Maar voor iedereen die écht wil offroaden: vind dat geld maar. Hij is iedere rooie cent waard.
Als je nu overtuigd bent geraakt van de Bronco, kun je meer informatie vinden via ford.nl . Als je nog niet overtuigd bent, moet je het stuk misschien nog eens lezen.
Delen met
Ook interessant