Eerste ruimtetoerist boekt nu een reisje rond de maan

De maan met de handen willen grijpen. Dat klinkt als iets onmogelijks. Eigenlijk is dat ook precies wat het spreekwoord betekent. Maar toch komt het voor een Amerikaanse man een klein stukje dichterbij. De schatrijke ondernemer Dennis Tito heeft bij ruimtevaartbedrijf SpaceX een reisje om de maan geboekt.

In 2001 maakte Tito al een achtdaagse reis naar ruimtestation ISS en werd daarmee de eerste ruimtetoerist ter wereld. Hij is in augustus 82 geworden en wil samen met zijn 57-jarige vrouw de reis maken. Vanwege zijn hoge leeftijd geldt de boeking van de ruimtereis voor vijf jaar. Hij is onlangs al medisch en psychisch goedgekeurd voor de ruimtevlucht.

Starship

Het ruimteschip, Starship, waarmee SpaceX de reis wil aanbieden, moet nog afgebouwd worden. Zij hopen dat het vanaf 2025 mogelijk is om commerciële ruimtevluchten met Starship aan te bieden. SpaceX wil ook ruimtereizen rond de aarde gaan uitvoeren.

Dit zal de tweede reis rond de maan worden. De eerste maanrondreis vond namelijk in 2018 plaats. De twaalf stoelen voor die reis werden geboekt door de steenrijke Japanse modeondernemer Yusaka Maezawa. Ook zij hebben net als Tito als toerist het ruimtestation ISS bezocht.

Maanvlucht

Hoeveel ekkies Tito neer heeft moeten leggen voor zijn maanvlucht, mag hij van SpaceX niet vertellen. In 2001 betaalde hij al 20 miljoen dollar voor zijn reis naar het ruimtestation. In tegenstelling tot Maezawa heeft Tito niet alle stoelen op deze vlucht geboekt. Dat betekent dat er nog tien plaatsen vrij zijn. De rondreis langs de maan duurt een week en brengt de reizigers naar 200 kilometer hoogte.

Kan hij ons niet gewoon even meenemen? Hij kan het vast wel missen. Beter dan wij in ieder geval.

Reageer op artikel:
Eerste ruimtetoerist boekt nu een reisje rond de maan
Sluiten