In ‘Life On Our Planet’ bewonder je het leven op aarde van nul tot nu

Voor natuurdocumentaires moet je bij David Attenborough zijn, maar Life On Our Planet wordt geproduceerd door Steven Spielberg en ingesproken door Morgan Freeman dus dat belooft ook heel wat. Gisteren heeft Netflix de eerste beelden onthuld van deze docuserie. Hierin zien we het leven van het prille begin tot aan nu voorbijkomen. 

Vaak focussen natuurdocumentaires alleen maar op de huidige tijd of juist volledig op dinosaurussen. Life On Our Planet doet dit anders. We krijgen hierin te zien hoe het leven ontstond en welke soorten de aarde bevolkten voordat de dinosaurussen opkwamen en wat er daarna gebeurde, je krijgt dus een compleet overzicht.

Vanaf 25 oktober verschijnt het achtdelige Life On Our Planet op Netflix. De trailer check je hieronder:

Vijf massa-extincties

Het verhaal van Life On Our Planet wordt verteld aan de hand van vijf massa-extincties. Voordat de dinosaurussen overheersten zijn er vier van dit soort extincties geweest. De eerste keer vond dit plaats omdat het plotseling veel kouder werd (Ordovicium-Siluur-extinctie, 444 miljoen jaar geleden). De tweede keer (Laat-Devonische extinctie, 383-359 miljoen jaar geleden) werd veroorzaakt door het dalen van het zuurstofgehalte. Hierdoor verdween maar liefst 75% van alle soorten. De oorzaak van dit zuurstoftekort was waarschijnlijk vulkanisme. Ook het succes van bomen en planten was waarschijnlijk funest voor de biodiversiteit.

De derde extinctie (Perm-Trias-extinctie, 252 miljoen jaar geleden) was de zwaarste van allemaal. In slechts 60.000 jaar overleden toen 96% van alle zee-dieren en 75% van alle dieren op land. Bomen verdwenen, insecten werden weggevaagd en het duurde miljoenen jaren om te herstellen. Ook deze massa-extinctie lag aan vulkanisme, hierdoor werd het plotseling veel warmer dan normaal. Zo was het zeewater rondom de evenaar ongeveer 40 graden waardoor er bijna geen vissen leefden.

Voorafgaand aan de vierde extinctie (Trias-Jura-extinctie, 201 miljoen jaar geleden) was het leven op aarde al vrij complex. Er was veel vegetatie waardoor reptielen konden uitgroeien tot vogels, krokodillen, pterosauriërs en dinosaurussen. Hier kwam een einde aan toen 201 miljoen jaar geleden zo’n 80% van alle dieren de pijp aan Maarten gaf. Dit werd wederom veroorzaakt door een broeikaseffect (vanwege vulkanisme). De recentste massa-extinctie (Krijt-Tertiar-extinctie, 66 miljoen jaar geleden) zorgde ervoor dat ongeveer 76% van alle diersoorten verdween. De oorzaak was een gigantische asteroïde die zo’n grote inslag veroorzaakte dat de ecosystemen van alle niet-vliegende dinosaurussen in een rap tempo werden weggevaagd.

De makers willen kijkers inspireren

Tot slot spreekt men tegenwoordig ook nog over een zesde massa-extinctie, en daar zitten we nu in. De diversiteit van het leven is immers enorm aan het dalen. Dit wordt veroorzaakt door menselijk handelen, maar is daardoor ook nog steeds te stoppen. De makers van Life On Our Planet hopen dan ook kijkers te inspireren om zich hiervoor in te zetten. Door de opkomende ecosystemen en de daaropvolgende massa-extincties in beeld te brengen, wordt namelijk duidelijk hoe fragiel de natuur kan zijn.

Reageer op artikel:
In ‘Life On Our Planet’ bewonder je het leven op aarde van nul tot nu
Sluiten