Vandaag 62 jaar geleden op 28 januari 1958, werd het 2×4 LEGO steentje gepatenteerd in Denemarken. De 28e van januari staat daarom bekend als International LEGO Day (eerlijk waar, het is geen fabel). Ter ere van deze dag de allervetste Lego bouwwerken Lego, wie is er niet mee opgegroeid. Maar wie kent het verhaal achter de speelgoedbouwsteentjes. We gaan terug naar het jaar 1932 en strijken neer in de Deense stad Billund. Het was daar en toen dat timmerman Ole Kirk Christiansen begon
met het maken van houten speelgoed omdat de vraag naar meubels afnam. De mensen waren in die tijd arm en hadden niet veel geld om zijn houten trekpoppen, spaarpotten, auto’s en vrachtwagens te kopen. Daarom kwam Christiansen op het idee om kleine houten bouwsteentjes te fabriceren. Dat werd een succes. In 1934 kreeg zijn bedrijf de naam LEGO. Een samentrekking van de Deens woorden
leg godt , wat
speel goed betekent. Dat wist je niet hè?
Het bedrijf begon in 1947 met
het maken van plastic speelgoed, en met in elkaar grijpende stenen in 1949. Ze werden Automatic Binding Bricks genoemd en waren gebaseerd op Kiddicraft Self-Locking Bricks. Op 28 januari 1958 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden en zaten ze ook steviger aan elkaar. Dat werd het Legosteentje zoals we dat vandaag de dag kennen en zo tyfusveel pijn doet onder je blote voeten.
LEGO Old Trafford - Manchester United
Deze zeer gedetailleerde Old Trafford-set is een pareltje voor elke voetbalfanaat. De bouwset voor volwassenen bevat diverse levensechte details, waaronder de spelerstunnel en het standbeeld van de United Trinity. Dit bouwwerk bevat ruim 4000 steentjes. Want zelfs als je geen voetballiefhebber bent, dan is dit stadion de must-have voor elke Legofreak.
LEGO Harry Potter Hogwarts Castle
Voor de echte nerds onder ons: Je kan het hele Harry Potter kasteel kopen. Als je tijdens de quarantaine de boekenreeks voor 53e keer bent gaan lezen en er weer doorheen bent kan je je carrière als bouwman nieuw leven inblazen. Dit vette kasteel bevat veel details van de succesvolle boeken en -filmserie en is met 6000 stukjes niet het minste.
LEGO Star Wars Imperial Star Destroyer
We blijven in de succesvolle franchise sferen. Want met bijna 5000 onderdelen is het na de Millennium Falcon sets de grootste set uit het thema. De prijs in Nederland en België is €699,99. Dit is omgerekend €0,15 per onderdeel.
LEGO Colosseum
Ben je nou meer van het nabouwen van bekende internationale gebouwen. Stop dan met zoeken. Lego staat erom bekend beroemde gebouwen te produceren, maar hier nemen wij ook ons petje voor af. Het Colosseum is tot op de puntjes nagemaakt. We waren hier op de redactie al eerder
van onder de indruk .
LEGO Imperial Flagship
Voor de Lego-boten liefhebbers is dit een pareltje. Met 1664 LEGO onderdelen blies de Imperial Flagship alle voorgaande zeilschepen het water uit! In totaal bevat deze set negen minifiguren: de gouverneur, zijn dochter, vijf roodjas soldaten, kapitein Brickbeard en een piraat. Genoeg om je mee uit te leven.