Neem een kijkje in de gekke business van lachgas-imperium van Amsterdam

redactie 5 Aug 2019 Entertainment

AT5 volgt Deniz Üresin die, samen met zijn compagnon, aan het hoofd staat van het grootste lachgas-imperium van Amsterdam. Ze blijven bij hem terwijl hij met zijn mobiele bedrijfje rondhangt op het Leidseplein. Hij heeft tientallen medewerkers in dienst die met bakfietsen het Amsterdamse uitgaansgebied van lachgas voorziet.

Deniz heeft met hulp van wat dure advocaten een aantal mazen in de wet gevonden waardoor hij succesvol zijn business kan runnen. Hij staat namelijk ingeschreven als bezorgdienst en verkoopt dus niet zomaar iets op straat. “Mensen bestellen lachgas via de site, Whatsapp, Snapchat, alles”, legt hij uit. Zelf is hij er ook niet vies van. Tijdens de opnames trekt hij zelf zowat een hele fles lachgas leeg. Iedereen die veel films en series kijkt weet dat dat wel eens gevaarlijk kan zijn, immers: never get high on your own supply.

Positief

Deniz wil vooral de positieve kant laten zien. Zo gaat hij naar eigen zeggen heel verantwoord om met de gevaren van lachgas, maar later zien we dat dat ook wel eens misgaat als een meisje bijna achterover klapt doordat ze enthousiast aan een ballon zat te lurken. Volgens Deniz is zijn team ook een extra stukje toezicht naast politie en handhaving.

Hij is dan ook niet bang voor een verbod en wil graag met burgemeester van Amsterdam Femke Halsema om tafel om het een en ander te bespreken. De reportage van AT5 levert in ieder geval bizarre en hilarische beelden op. Hij weet zijn zaakjes wel mooi te regelen.

Schadelijk

Er wordt hier natuurlijk een beetje luchtig gedaan, dat je op een avondje best even dertig ballonnetjes kan nuttigen. Dat raden ze bij de Jellinek toch wel af. Lachgas kan bijvoorbeeld leiden tot zuurstoftekort in de hersenen, kan het gevolgen hebben bij de zwangerschap, is het tijdens het rijden levensgevaarlijk en kan bij verkoudheid de druk in je hoofd oplopen waardoor je trommelvlies scheurt.

Op de lange termijn kun je veel meer schade aanrichten. Bij langdurig chronisch kunnen neurologische stoornissen optreden. Lachgas blokkeert de glutamaat receptor, waardoor je hersenschade kan oplopen. Narcose met lachgas bij kinderen is dan ook een slecht plan. Het is nog niet helemaal bekend wat de invloed van lachgas is op de ontwikkeling van het brein. Toch is het goed om het advies van Deniz ter harte te nemen. Sowieso gaan zitten, zodat je niet achterover klapt.

Reageer op artikel:
Neem een kijkje in de gekke business van lachgas-imperium van Amsterdam
Sluiten