Laag libido? Goede slaap kan zomaar de oplossing zijn

Heb je de laatste tijd (of al veel langer) last van een laag libido? Dat heeft (wellicht) niks te maken met die puist boven je lip of die extra vetrol, maar alles met slaapkwaliteit. Moet je eens kritisch naar kijken. Onze slaapexpert van het huis Mark Schadenberg legt uit waarom je slaap van invloed is op je libido.

Niet schrikken hoor, maar  steeds meer Nederlanders hebben last van seks- en slaapproblemen. Een op de vier mensen heeft last van slaapproblemen, terwijl 40% van de mensen niet aan de 7 a 9 uur slaap komt. De cijfers zijn dan ook niet veel beter als het over seks en de seksuele bevrediging gaat: 45% van de vrouwen en 30% van de mannen rapporteren een verschillende mate van seksuele disfunctie.

Laag libido

Uit onderzoek blijkt dat we nu minder rampetampen dan twee decennia geleden, en dat heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Het helpt ons verbonden te voelen met anderen, het ondersteunt je immuunsysteem en geeft energie. Op z’n tijd even goed van bil gaan is dus hartstikke belangrijk.

Mark heeft goed nieuws en slecht nieuws. Eerst maar eens het goede nieuws: er is aangetoond dat slaap een directe invloed heeft op de zin in seks, hormonen en de algehele tevredenheid in het leven. Dat betekent dus dat je hier iets aan kan doen. Het slechte nieuws is dus dat te weinig slaap en slaapstoornissen onze seksuele stemming kan verminderen, terwijl goede slaap het tegenovergestelde kan betekenen.

Sleep Sleeping GIF - Find & Share on GIPHY

Testosteron & cortisol

Misschien vraag jij je nu vertwijfeld af hoe slaap je dan precies helpt bij seksuele driften. In een woord samengevat: testosteron. Je denkt nu misschien gelijk aan het mannelijke hormoon, maar testosteron is net zo belangrijk bij het reguleren van het libido voor vrouwen. Misschien zelfs nog belangrijker bij vrouwen.

Een gebrek aan slaap leidt tot het vrijkomen van cortisol, het hormoon dat vooral bekend staat als stresshormoon. Dit heb je nodig voor als je mogelijk in elkaar geslagen gaat worden of als je opeens middenin een terroristische aanslag bent beland. Het helpt je te vluchten en te vechten. Het vrijgekomen cortisol remt de productie van je kostbare testosteron, met tot gevolg een verlaagd libido en mogelijk erectieproblemen.

Afijn, de hoeveelheid en kwaliteit van je slaap beïnvloedt dus seksleven. Hieronder enkele stappen om beter te kunnen slapen, met als hoopvol gevolg dat een laag libido wordt omgeturnd in een portie zin waarvan het eelt spontaan op je dop begint te groeien. Dubbel winnen!

Tips om beter te slapen

# Prioriteiten

In plaats van zo lang mogelijk wakker te blijven, maak je nu een slaapschema. Iedereen heeft 168 uur in de week, deel dit door 3 en je hebt werk, vrije tijd en slaap. Streef naar 8 uur slaap per dag, dit is haalbaar bij een goede verdeling.

# Zonlicht

Uit onderzoek blijkt dat het testosteron stijgt als mannen in de ochtend voor een daglichtlamp gaan zitten of in de zomer meteen na ontwaken in de zon gaan zitten. Overdag zoveel mogelijk zonlicht pakken, gaat je helpen voor een hoger testosteron level.  Zelfs als het bewolkt is pak je kostbare zonnestralen.

Na deze twee stappen is het tijd om eens kritisch naar je slaapkamer te kijken. Seks en slaap is immers wat het meeste gebeurt in deze kamer (no shit).

Creëer een super slaapomgeving: Zorg dat het koel is (rond de 15-18 graden). Het lichaam slaapt het lekkerste bij deze temperaturen.

Vermijd geluid van buitenaf: Een goede geïsoleerde ruimte heeft ook zijn voordelen als je niet wil dat de buren meegenieten van je hogere libido. Is dit geen optie, geef jezelf goede oordoppen cadeau (of de buren).

Zo, hiermee kun jij hopelijk weer uit de voeten en zo afscheid nemen van een laag libido. Binnenkort nieuwe tips van slaapexpert Mark Schadenberg!


Slaapexpert Mark Schadenberg

Mark Schadenberg is oud militair en Slaapcoach. Tijdens zijn missies als militair verpleegkundige zag en ondervond hij de gevolgen van slechte slaap en stress. Deze ervaringen daagde hem uit tot de studie en praktijk om mensen te helpen van onrust naar nachtrust en meer uit hun leven te halen. Elke maandag komt er een nieuwe Bedweters podcast online. Wil je meer weten over Mark en slaap? Volg hem dan op Instagram.
Slaapcoach Mark Schaderberg laag libido
Reageer op artikel:
Laag libido? Goede slaap kan zomaar de oplossing zijn
Sluiten