Koerdische superman redt 70 mensen uit handen van IS

redactie 10 nov 2016 Entertainment

Ako Abdulrahman is een Koerdische Peshmerga strijder. Terwijl zijn stad, Kirkuk in Irak, aangevallen werd door IS reed hij heen en weer met zijn kogelvrije BMW om mensen te redden uit handen van het kwaad. Op 21 oktober vielen de mujahideens van IS binnen, er vielen 64 doden en meer dan 100 gewonden. Door sluipschutters konden de gewonden niet vluchten en zij leken ten dode opgeschreven. Ako kon dit niet laten gebeuren.

Aan CNN vertelde Ako dat hij werd gebeld door een vriend. ,,Ik wist dat ik iets moest doen. Ik zou me diep moeten schamen als ik niets deed. Ik bleef tegen mezelf zeggen: mijn mensen zijn in gevaar, ze hebben me nodig. Mijn stad is in gevaar, ik moet het beschermen", Vier maanden ervoor had hij een tweedehands BMW gekocht voor 8.200 euro. Met dit kogelvrije voertuig scheurde hij heen en weer terwijl hij vele malen beschoten werd door IS strijders. De auto werd minstens 50 keer geraakt.

Meer dan 70 gewonden bracht hij uiteindelijk in veiligheid, van zowel soennitische, shiitische, Koerdische en christelijke achtergrond. Ook bracht hij overledene terug naar hun familie, er overleed zelfs iemand tijdens de rit. De gouverneur van Kirkuk, dr. Najmaldin Karim Abdulrahman, had als dank 500.000 Irakese dinar (394 euro) aan hem gegeven. ,,Ik had niet door dat hij geld in de envelop had gestopt, die hij me overhandigde. Ik hoef geen geld voor een daad die iedere Irakees zou moeten doen." Ook BMW heeft hem willen bedanken, ze boden hem een nieuwe auto aan maar de bescheiden Irakees sloeg hem af en laat liever zijn eigen repareren. Superhelden bestaan dus wel.

Reageer op artikel:
Koerdische superman redt 70 mensen uit handen van IS
Sluiten