Red Bull-atleet Kjeld Nuis wil bizar snelheidsrecord schaatsen verbreken

Kjeld Nuis is pas net terug uit China waar hij op de olympische winterspelen goud pakte op de 1500m schaatsen. Toch heeft de Nederlander nu alweer zijn volgende grote doel op de agenda staan. Nuis wil de eerste persoon ooit zijn die 100km/u kan schaatsen, even snel als wij op de snelweg rijden.

Deze recordpoging van Nuis komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hij is namelijk al meerdere jaren enorm dominant op het ijs. Hij pakte in 2018 al goud op de 1500 én 1000 meter schaatsen bij de Spelen in PyeongChang. Ook afgelopen spelen wist Nuis dus goud mee naar huis te nemen op zijn favoriete afstand: de 1500 meter.

Snelheidsrecord

De wens om de snelste mens op schaatsen te zijn heeft Nuis al veel langer. In 2018 begon hij met zijn eerste recordpoging. Toen reed hij 93km/u op een meer in Zweden. Bij zo’n recordpoging komt veel meer kijken dan alleen maar hard schaatsen. Zo heeft de Technische Universiteit van Eindhoven samen met Burnside Constructions een speciaal windschild ontworpen. Dit schild wordt achter een auto gehangen, zodat Nuis met minimale luchtweerstand kan schaatsen. Daarnaast rijdt hij in een speciaal pak dat aerodynamica combineert met veiligheid, voor het geval Nuis valt.

In 2018 kwam Nuis dus al heel dichtbij de 100km/u. Toen was het record zetten het doel, en niet de 100km/u. Nuis: “Bij een wedstrijd rijden we vaak al 60km/u.” Dat is alleen dan wel met luchtweerstand én bochten in het ijs… niet bepaald ideaal voor een record. Nuis gaat nu dus proberen zijn eigen record weer te verbreken in samenwerking met Red Bull. De timing van deze poging is niet bepaald toevallig. Nuis vertelt namelijk op de website van Red Bull dat hij in een olympisch jaar in zijn beste vorm verkeerd.

De recordpoging van Nuis vindt plaats op 15 maart op het Savalen meer in Noorwegen.

Reageer op artikel:
Red Bull-atleet Kjeld Nuis wil bizar snelheidsrecord schaatsen verbreken
Sluiten