De Nederlandse Kiowa Roukema heeft langste nummer 1 hit ooit op zijn naam

redactie 23 Jul 2019 Entertainment

Ja wij waren ook verrast toen we erachter kwamen wat de 19-jarige Kiowa Roukema heeft geflikt. Hem ken je wellicht niet, maar het nummer dat hij heeft geproduceerd waarschijnlijk wel. Hij heeft namelijk de beat gemaakt van het idioot succesvolle nummer Old Town Road van rapper Lil Nas X.

Young Kio, wat zijn producernaam is, verkocht zijn beat voor dertig dollar op het internet en hoorde er verder niks meer van. Tot een vriend van hem een filmpje doorstuurde en vroeg of die beat niet van hem was. Het ging dus om het nummer Old Town Road die toen al 8000 keer beluisterd was en nu is uitgegroeid tot grootste nummer 1 hit ever.

Productie

De productie kan zo in een tijdcapsule gestopt worden want het zegt veel over de tijd waarin we leven en de manier waarop men tegenwoordig muziek maakt. Er wordt shit gesampled uit allerlei muziekstromingen en de grenzen daartussen vervagen steeds meer. Er is in Amerika niet voor niets een discussie losgebarsten wat nu échte country is en wat niet. Kiowa gebruikt een banjo-sample van de band Nine Inch Nails in zijn productie.

Beatstars

Kiowa verkocht zijn nummer op Beatstars. Daar kunnen amateurs en professionals hun beats aanbieden, Kiowa verkocht de zijne dus voor dertig dollar. Later ging het als een lopend vuurtje op het internet en natuurlijk werd het huge door social media als Twitter en TikTok. “Het begon op Twitter”, zegt Kiowa Roukema. “Er waren memes van mensen die dansten als cowboys of filmpjes van gekke paarden. Die tweets hadden soms wel 800 duizend likes.”

Rappers

Uiteraard levert hem dit veel bekendheid op. Rappers als Lil Pump Rico Nasty willen maar wat graag met hem samenwerken. “Waarschijnlijk ga ik binnenkort naar Amerika voor een paar studiosessies”, zegt hij. Zou hij Nederland al direct ontgroeid zijn of heeft hij ook wel oog voor Nederlands talent? “Ik ken nog niemand in de Nederlandse hiphop. Maar het lijkt me zeker leuk om ook hier te hits te maken”, zegt hij er zelf over.

Reageer op artikel:
De Nederlandse Kiowa Roukema heeft langste nummer 1 hit ooit op zijn naam
Sluiten