Katja Schuurman: “In Brazilië werden we met een mes bedreigd en van al onze spullen beroofd”

Redactie 28 mei 2018 Entertainment

Katja Schuurman is een van de mooiste vrouwen aller tijden. Feit. Mede dankzij haar werk en haar stichting Return to Sender had de formidabele krullenbol het genoegen om de hele wereld over te reizen. Daar schreef ze een boek over: Katja was hier. Wij gingen een bakkie met de nummer 20 uit de FHM500 en haar alles te vragen over haar favoriete landen, vervoersmiddelen en een overval in Brazilië.

Katja! Wat gezellig. Hé, waarom heb je een reisboek geschreven?
Ten eerste omdat ik zelf heel erg hou van reizen. Ik heb het geschreven omdat ik het leuk vind om de fantastische plekken te delen waar ik ben geweest. Hiermee probeer ik mensen mensen te inspireren om de weide wereld in te trekken, met name omdat ik denk dat je er een leuker mens van wordt.

Is dat zo?
Ja dat denk ik wel. Je krijgt meer empathie en bent minder snel geneigd te denken dat jouw manier van leven de beste manier is. Ik heb ook wel eens een oordeel over iets of iemand, maar ik probeer dat gelijk om te zetten naar een ‘Hmm, interessant’. Waarom zou iemand daar zo over denken? Je kan daar ongelooflijk veel van leren. De Hollandsche identiteit vind ik ook een rare discussie. Natuurlijk ben je gekleurd door waar je bent opgegroeid, maar ik voel me geen Hollander, ik voel me een mens.

Wat kunnen we allemaal vinden we allemaal in je boek?
Het is heel divers. M’n vriend Freek geeft tips voor restaurants over de hele wereld, Barry Hay woont in Curaçao dus ik heb hem om tips gevraagd en verder zie je alle verschillende landen waar ik ben geweest. Dankzij mijn stichting Return to Sender en de reizen die ik daarvoor heb gemaakt ben ik in hele bijzondere landen geweest. Van Kabul in Afghanistan tot Oman tot Mongolië. Verder is het voor mij persoonlijk heel leuk, want nu heb ik een soort fotoalbum met tekst van al m’n reizen.

‘Uit in eigen land’: chillen op een steigertje aan het IJsselmeer ???#katjawashier #travel #home

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman) on

Wat is je favoriete vervoersmiddel?
Met een Jeep. Wel met een open Jeep. Dan wordt je nog een beetje vuil ook, dus dat vind ik het leukste. Maar als ik ergens naar toe moet dan ga ik meestal met het vliegtuig, maar dat is weer niet goed voor het milieu.

Wie was je eerste vakantieliefde?
Haha, dat was Ricardo uit Portugal toen ik een jaar of 12 was. Ik heb met hem gekust in de disco. Later heb ik nog wel een keer een brief van hem gekregen in gebrekkig Engels, maar dat was het.

Welk land kun je iedereen aanraden?
Een heleboel plekken natuurlijk. Nu zou ik zeggen: Nicaragua. Wat een ruig land. De mensen daar vinden het superleuk als je komt. Het is daar ook nog eens goedkoop, maar bovenal is het ongelooflijk mooi. Daar word ik heel erg blij van.

Wat is het grootste avontuur dat je ooit op een reis heb meegemaakt?
De laatste reis naar Brazilië was wel heftig. We kwamen aan in Rio in hotelletje vlakbij een favela. De volgende dag werd ik wakker en hoorde ik allemaal lawaai. Het bleek dat de dag ervoor een politieagent was vermoord. Toen liep er dus een groepje mensen met wapens door de straten voor een schoonmaak. Uiteindelijk waren er die dag 15 mensen vermoord. Allemaal drugsdealers die ‘gewoon’ werden afgeknald. Het was een vergeldingsactie omdat de politieagent hadden vermoord. Toen waren we nog maar net aangekomen. Was sowieso een turbulente reis, want later zijn Freek en ik in het noorden van Brazilië overvallen met een mes. Het ging supersnel. Hij kwam aan met zo’n groot mes en hij pakte mijn tas. We waren alles kwijt. Gelukkig hadden we nog een mobiel en pinpas in onze broekzak, dus we hadden nog iets. We waren daarna echt in shock. Ondanks dit verhaal zou ik iedereen aanraden om naar Brazilië te gaan. We wisten dat we ons in een risicovoller gebied begaven. Maar de natuur en de stranden daar… het is zo’n mooi land!

Heerlijk in onze blote billetjes rennen in de vrije natuur! #kenia @janmagazinenl @freek_van_noortwijk

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman) on

Wow, heavy! Welke reis heeft jou bijzonder aangenaam verast?
Twee jaar geleden ben ik vijf dagen op AfrikaBurn geweest. Fan-tas-tisch. Die sfeer daar is magisch. Met een fietsje midden door de woestijn crossen. Het is een andere wereld waar je eigenlijk nooit meer uit wilt. Ik was daar met iemand waarvan ik dacht dat ik hem heel leuk vond, maar uiteindelijk viel het heel erg tegen. Na een dag was ik alleen, maar ik voelde mij totaal niet eenzaam. Op dat festival ben je nooit alleen, want iedereen is samen.

Als je in een stad zou moeten wonen in het buitenland, voor welke zou je gaan?
Berlijn of Buenos Aires. Berlijn omdat het net als Amsterdam-Noord zo’n vibe heeft waar alles mag. Je kunt dingen bouwen en niemand die ernaar omkijkt. Ik zou daar zelfs een eigen winkeltje of restaurant starten en waar je dan geen 36 vergunningen voor nodig hebt. Dat gevoel vind ik lekker. Er gebeurt ook heel veel: festivalletjes en creativiteit. En Buenos Aires. Ja, die stad swingt gewoon. Zeker met de tango daar. Prachtig en fantastisch om te zien. Die ga ik daar dan leren. Ze hebben trouwens ook hele goede wijnen.

Als we een strandvakantie willen boeken, welke zou je ons geven?
Oef, er zijn zoveel mooie plekken. Maar ik ga voor Zanzibar. Bij het ene strand heb je een mooie kleine baai en bij de ander weer uitgestrekte witte stranden.

#liefde !!!

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman) on

Als we een vriendenweekend moeten boeken, wat zou je dan aanraden?
Berlijn is dan sowieso een hele goede. In mijn boek staat een kebaptour die we hebben gedaan. We hebben toen brommertjes gehuurd, door de stad gecrost en kebab geproefd. Kopenhagen zou ook nog kunnen. Daar hangt ook zo’n vibe van creativiteit. En Barcelona natuurlijk, een van mijn favoriete steden. Je hebt daar strand, het is een heerlijke stad en je kunt overal superlekker eten.

Welke vakantiebestemming staat bovenaan jouw verlanglijstje?
Ik wil heel graag naar Japan. Ik ben in Tokio geweest, dat vond ik heel erg leuk. We zijn daar naar de allermooiste restaurants en beste sushiplekken geweest, wat echt geweldig was. Alleen is Tokio een onwijs drukke stad. Dan denk je: Hou op met al dat lawaai en die miljoenen mensen. Ik wil heel graag nog het mysterieuze van het land ontdekken. Ik zou graag in de lente gaan, wanneer alles in bloei staat. En dan wil ik naar van die Japanse spa’s. die heten De lente Ik wil heel graag in de lente ernaar toe als alles in de bloei staat. En dan wil ik naar van die Japanse spa’s die heten omsuns.

*Katja was hier is een boek vol spannende reisavonturen, supertips en toffe foto’s. Ligt vanaf morgen in de winkels! Wij mogen drie exemplaren weggeven! Vertel ons in de comments op Facebook waar jij Katja Schuurman mee naartoe zou nemen en de drie origineelste ideeën gaan er met het boek vandoor! 

**Wil je Katja Schuurman zien schitteren in de FHM500? Bestel dan nu hier je magazine! 

Katja Schuurman

Openingsfoto: Carin Verbruggen / Esquire

Reageer op artikel:
Katja Schuurman: “In Brazilië werden we met een mes bedreigd en van al onze spullen beroofd”
Sluiten