Josua, de ‘human bulldozer’ staat voor de keuze van zijn leven tijdens het WK rugby in Frankrijk

De opoffering van je leven? Kiezen tussen een begrafenis en een potje rugby. Rugby is een soort religie in Fiji en dat blijkt nog maar eens uit het emotionele verhaal van Josua Tuisova, die momenteel de sterren van de hemel voor zijn eigen land speelt. De speler hoorde vlak voor de afgelopen wedstrijd tegen Georgië, van het overlijden van zijn zieke zevenjarige zoontje. Kiest de negenentwintigjarige voor zijn team of de begrafenis van zijn zoontje?

Fiji kan zich op de dag van de begrafenis plaatsen voor de kwartfinales tegen Engeland, historische prestatie als dat lukt. 

Ultieme teamplayer

Josua Tuisova was zich aan het voorbereiden op de groepswedstrijd tegen Georgië toen hij, enkele uren voor de kickoff een telefoontje van zijn vader kreeg. Dramatisch nieuws over zijn zevenjarige zoontje, die overleden is na een lange en slepende ziekte. Verschrikkelijk. Tuisova die de absolute sterren van de hemel bij Fiji speelt momenteel, besliste toch om mee te spelen. Fiji won de wedstrijd uiteindelijk met 17-12. De ‘human bulldozer‘ Tuisova speelde een uitstekende wedstrijd en bewees opnieuw dat hij een van de beste spelers van Fiji is.

Slechts één week na de vorige pot moeten de Fijian het in het beslissende groepsduel van zondag om negen uur tegen Portugal opnemen. Uitgerekend dezelfde dag als de begrafenis van zijn zoontje. Een keuze die je in je ergste nachtmerrie niet eens krijgt. Maar goed, Tuisova is een ultieme teamspeler en een geboren kampioen, hij kan het niet laten om Fiji naar de finale te brengen. Als deze sacrifice hem een ronde verder brengt, zal zijn team het nooit meer vergeten.

Wk rugby 

Het wereldkampioenschap rugby is in volle gang en zondag staat dus de laatste groepswedstrijd op het programma. Als Fiji ook maar een puntje weet te pakken tegen Portugal, plaatsen ze zich voor de derde keer ooit voor de knock-outfase van het WK Rugby. Het mooie aan Fiji is ook dat ze als een ware familie spelen. De man of the match van de wedstrijd tegen Georgië, Levani Botia verwoordt dit dan ook prachtig. “We’ve got nothing. We have each other here. We see each other as a family. We play to represent ourselves, our families, our culture and our brothers. We play for those who are behind us and try to show them we are fighting for them.” Ook zegt hij dat het absoluut geen makkelijke pot wordt tegen het fysieke Portugal maar ook dat siert de sport, bomvol respect.

Wij wensen de familie Tuisova veel sterkte en hopen dat Fiji er gewoon lekker met die wereldbeker vandoor gaat, je kan de wedstrijden checken op het kanaal van Ziggo Sport.

 

Reageer op artikel:
Josua, de ‘human bulldozer’ staat voor de keuze van zijn leven tijdens het WK rugby in Frankrijk
Sluiten