Jordanië is de betoverende sprookjesbestemming uit je dromen

Een van de landen die al tijden torenhoog op ons reisverlanglijstje prijkt is Jordanië. Met z’n eeuwenoude geschiedenis en magische landschappen is het een van de meest bijzondere bestemmingen die onze planeet rijk is. Na een weekendje vertoeven in deze parel uit het Midden-Oosten kunnen we dat onomwonden bevestigen.

Dit keer geen perstrip vol reislustige journalisten, maar joinen we het uitje van Xomnia, een bedrijf dat is gespecialiseerd in data en AI. Een 10-jarig jubileum moet je natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan, dus vieren ze dat groots door met de hele organisatie een weekendje naar Jordanië te trekken. Dat zijn nog eens bedrijfsuitjes! Natuurlijk moet zoiets worden vastgelegd voor de eeuwigheid, maar je snapt ook dat een cameraman een assistent nodig heeft. Aangezien wij nooit te beroerd zijn om te helpen, melden wij ons samen met 72 anderen op donderdagmiddag op Schiphol voor de reis naar Amman, de hoofdstad van Jordanië.

In een kleine vijf uur vlieg je van onze hoofdstad naar de hoofdstad van Jordanië, waar we ons na een busrit van twee uur pas ’s avonds laat in het hotel melden, het Hilton Dead Sea Resort. Van deur tot deur ben je zeker een half etmaal onderweg, dus kruipen we na een diner met prikkende oogjes onder de dekens. De komende dagen zal er in een razend tempo kennisgemaakt worden met de hoogtepunten die het land te bieden heeft.

Vrijdag

Om te beginnen met een hike door de Wadi Mujib. Er zijn veel wadi’s in Jordanië, maar de Wadi Mujib is een van de mooiste die je kan pakken. Niet voor niets wordt het de Grand Canyon van Jordanië genoemd. Pal naast de befaamde Dode Zee, waar we straks zeker nog even in gaan drijven, ligt deze waanzinnige canyon. Het natuurgebied bestaat uit joekels van rotspartijen die door verschuivende aardplaten zijn gescheurd met deze flinke kloven als resultaat.

Jordanië
De Wadi Mujib aka de Grand Canyon van Jordanië.

Wadi Mujib

In de loop der tijd heeft de erosie de rotswanden zo aangetast dat het een doorsnede lijkt van een eikenboom. Een fenomenale plek voor een hike van een paar uur, waarbij je dwars door het water loopt en stukjes moet klimmen, klauteren en zwemmen. De terugweg is nog makkelijker, want dan kun je je lekker mee laten voeren door de stroming. De New Balance sneakers van ons deden het verrassend goed, maar het meenemen van waterschoentjes is geen overbodige luxe.

Jordanië
De Dode Zee.

Dode Zee

De Dode Zee mag dan een zee heten, maar het is toch echt een meer. Het laagst gelegen meer ter wereld, om precies te zijn. Sterker nog: het is met zo’n 452 meter onder zeeniveau zelfs het laagst gelegen punt op aarde. En dat wordt alleen maar lager, want de waterspiegel blijft dalen. Door het extreem warme en droge klimaat in deze regio verdampt het grootste deel van het aangevoerde water, waardoor zout en andere mineralen overblijven. Visjes of andere levende organismen hoef je hier niet te verwachten, vandaar dat de plek is omgedoopt tot de Dode Zee. Met een zoutgehalte van 33% is het maar liefst tien keer zouter dan een normale oceaan, wat er samen met de mineralen voor zorgt dat je hier moeiteloos in kunt drijven. Mocht je last hebben van wondjes waarvan je het bestaan niet wist, dan kom je er hier wel achter. Smeer je vooral in met modder uit de Dode Zee voordat je erin plonst (of nou ja, plonzen lijkt ons geen goed idee), de modder bevat namelijk 26 soorten mineralen en heeft een reinigende werking. Daarnaast is het goed tegen acne, eczeem en psoriasis, dus pak die gratis schoonheidsbehandeling vooral mee.

Gek gevoel hoor, dat je in water ligt waar je als een boei in blijft drijven. Als je uit het water komt voelt je huid aan alsof het een laagje olie heeft liggen weken. We zouden met alle plezier nog even onder de parasol willen kruipen en een beetje nasudderen van alle impressies, de Tour wacht ook hier op niemand, dus we moeten door.

Zaterdag

Het Colosseum in Rome. De Taj Mahal in India. De Chinese muur in China. Chichén Itzá in Mexico. Machu Picchu in Peru. Cristo Redentor in Brazilië. Even kijken hoe met jou geografische kennis is gesteld. Welke missen we nog in het lijstje van de zeven wereldwonderen? Juist! Petra in Jordanië. Na een busrit van zo’n vier uur zijn we gisteravond aangekomen bij een de meest beroemde plek van het land. 99% van de toeristen die naar Jordanië zal trekken, zal deze locatie wel in het reisschema hebben zitten. Petra is een eeuwenoude stad middenin de woestijn, omgeven door imposante rode rotspartijen. Meer dan 2.000 jaar geleden leefden hier de Nabateeërs. Uit de rotsen hakten zij huizen, tombes en tempels, waarvan een gedeelte nu nog zichtbaar is.

Jordanië
Het uitzicht tijdens de hike.

Petra

Je kan er vanaf de ‘voorkant’ in, dan loop je in een halfuurtje naar de eerste bouwwerken toe. Maar als je niks aan je benen mankeert, dan willen wij je toch op het hart drukken om vooral via de achterkant te gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat de achterdeur de fijnste manier is om ergens binnen te komen, niet? Gapend stappen we om 7 uur ‘s ochtends de bus uit voor de Backdoor Trail. Terwijl de zon steeds hoger aan de hemel komt te staan en de thermometer alweer over de 30 gaat, leidt de hike van zo’n twee uur ons dwars door de woestijn. Hoe hoger we komen, des te adembenemender het uitzicht wordt. Totdat je plotseling wordt beloond voor al die zweetdruppels en aankomt bij de Monastery. Een joekel van een bouwwerk van 50 meter breed en 45 meter hoog. Het is helemaal extra bijzonder als je er even bij stilstaat dat dit al eeuwen geleden is gebouwd. Naar verluidt is dit alles zo’n 312 voor Christus ontstaan. Dit gedeelte van Petra is overigens pas 200 jaar geleden ontdekt, omdat het al die tijd begraven lag door de gevolgen van een aardbeving. En dan te bedenken dat archeologen beweren dat 85% van Petra nog steeds begraven ligt.

Jordanië
The Monastry in Petra.

Een ander voordeel van zo vroeg vertrekken is dat je niet langs hordes toeristen hoeft te klimmen. Dat zijn er namelijk nogal wat. Als we aankomen bij de Monastery is er niemand, behalve onze groep. Een paar uur later is het hier stervensdruk, zo blijkt wel als we aankomen bij de andere bouwwerken. Het credo ‘De reis ernaartoe is belangrijker dan de bestemming’, is ook hier van toepassing, want de Backdoor Trail hadden we absoluut niet willen missen. Het maakt Petra tot een van de meest bijzondere historische plekken die je op onze planeet kunt bezoeken.

Wadi Rum

Je kan hier makkelijk een volle dag spenderen, maar wij moeten door met onze spoedtoer door het koninkrijk. We stappen weer de bus in, ditmaal rijden we naar Wadi Rum. Dit is de woestijn en een van de onbetwiste hoogtepunten van het land. Eenmaal aangekomen krijgen we een rood-wit geblokte keffiyeh omgebonden die ons gaat beschermen tegen stuivende zandkorrels, want we gaan in 4×4’s rijden door de woestijn.

We zijn tijdens onze trip door Saoedi-Arabië al eens in een woestijn geweest. Dit is in principe dezelfde woestijn, maar dit gedeelte in Jordanië biedt een compleet ander uitzicht. Wat een overweldigend, surrealistisch landschap. De kleur van het zand dieprood, terwijl gigantische rotsblokken her en der door de woestijn verspreid liggen. Zo moet het er op Mars ongeveer uitzien, stellen wij ons zo voor. Dat moet regisseur Ridley Scott ook gedacht hebben, want zijn film The Martian, met een hoofdrol voor Matt Damon, is hier opgenomen. Het is lang niet de enige Hollywood-kraker, want deze plek is tevens het decor geweest voor beroemde films als Dune, Aladdin, Star Wars: The Rise of Skywalker en nog tientallen anderen.

Wadi Rum Jordanië
Wadi Rum vanuit de lucht.

Met de 4×4’s worden we langs een paar fraaie plekken geleid, maar we zijn precies op tijd om de zonsondergang te kijken, met een glas champagne in de hand. Het is zonder twijfel een van de mooiste plekken waar we ooit een zonsondergang hebben gezien. Terwijl de zon achter de rotsen zakt en wij in onze 4×4’s naar onze logeerstek rijden, gunt de horizon ons nog een spectaculaire lichtshow door de lucht op fenomenale wijze roze en oranje te kleuren, voordat het doek van de nacht valt.

Exceptionele plek om te overnachten ook, want dat kan hier gewoon in de buitenlucht. In sommige woestijnen kan het kwik dalen tot onder het vriespunt, maar kouder dan 22 graden gaat het hier in september echt niet worden. Zoals gezegd zijn we mee op een 10-jarig jubileum van Xomnia en bij zo’n mijlpaal mag er een feestje gevierd worden. Op een plek dat niet zou misstaan als locatie voor een Cercle-set, is hier een compleet festivalletje uit de grond gestampt. Inclusief DJ’s, drank, lampen, een chillarea en ja, er zijn zelfs danseressen. De cocktails vloeien rijkelijk en dus stappen wij vallen wij ergens rond middernacht enigszins beschonken in slaap, onder een kristalheldere sterrenhemel waar zelfs een vlaag van Melkweg in te zien is. Je zou er bijna romantisch van worden.

Jordanië

Zondag

Na een gekookt eitje en een kopje thee, verlaten we Wadi Rum de volgende ochtend weer. Er staat nog een boottochtje op de planning over de Rode Zee, die overigens gewoon blauw is. Zo blauw, dat het zelfs een van de beste duikspots ter wereld is, al heeft de kleur van het water daar verder weinig mee te maken. Als we echt specifiek gaan doen dan zijn we trouwens in de Golf van Akaba, wat een zeearm is van de Rode Zee. Er leven maar liefst 230 verschillende koraalsoorten in dit water. De zee is tevens een vierlandenpunt, want vanaf onze boot kunnen we Jordanië, Israël, Egypte en Saoedi-Arabië aanschouwen. Na een kwartiertje snorkelen (het blijft een spoedtrip) keren we terug naar de fraaie beachclub Saraya voor een lunch, om vanaf daar weer de bus te pakken naar het vliegveld in Amman en de terugreis naar Nederland in te zetten.

Voordat we het goed en wel beseffen, zetten we alweer voet op Nederlandse bodem. Alsof we in een travel wasmachine hebben gezeten, zijn we nog een beetje flabbergasted wat zich de afgelopen drie dagen heeft afgespeeld. In twee en een halve dag hebben we de meeste highlights van Jordanië gezien. Vriendelijke mensen, lekker eten, eminente historie en verbluffende natuur. Dit land heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. We kunnen je alleen maar van harte adviseren om dit schitterende land met eigen ogen te gaan bewonderen. En ja, trek er vooral een paar dagen extra voor uit.

Special thanks naar Xomnia en Middenoostenreizen.com voor het faciliteren van deze reis.

7 random feitjes over Jordanië

  • Minder dan 1% van dit land is bedekt met bossen
  • Jordanië is een van de weinige landen waar polygamie officieel is toegestaan.
  • Er zijn vier keer meer olijfbomen dan inwoners.
  • Jordanië telt zo’n 10 miljoen inwoners
  • Wadi Rum is de enige woestijn ter wereld die door UNESCO wordt beschermd.
  • Volgens de oude Jordaanse traditie moet een gast, die aan een tafel wordt uitgenodigd, eerst drie keer weigeren voordat hij toegeeft en akkoord gaat.
  • Tot het midden van de 20e eeuw heette het land niet Jordanië, maar Transjordanië.

Midden-Oosten Reizen

Zelf zo’n reis boeken? Middenoostenreizen.com moet je hebben! Zij hebben deze trip georganiseerd. Bij deze organisatie kun je dus terecht voor een teamreis, maar zij stellen ook individuele reizen samen voor vriendengroepen, met je vriendin of gezin. Check voor meer informatie middenoostenreizen.com/bestemmingen/jordanie.

Gallery

Reageer op artikel:
Jordanië is de betoverende sprookjesbestemming uit je dromen
Sluiten