Het leven van legende James Brown en het mysterie rondom zijn dood

De ‘Godfather of Soul’ aka James Brown is een van de meest invloedrijke artiesten ooit. Zijn passie voor entertainment maakte elke show een film, we gaan niet snel iemand tegenkomen die alles er zo gelikt uit kon laten zien. Naast zijn monsterhits ‘It’s a Man’s Man’s Man’s World’, ‘Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine’ en ‘Papa’s Got A Brand New Bag – Pt. 1‘ heeft hij hele generaties ‘funky’ gekregen. Het gevoel voor ritme, de creativiteit, het gekkige en de natuurlijke charmes. Een iconische artiest die ons te vroeg heeft verlaten door de drugs. Of was het toch moord?

As we speak loopt er een rechtszaak van een oude kennis van Brown, genaamd Jacquelyn Hollander, tegen het Fulton County District Attorney’s Office in Atlanta. Hollander zou in een groene plastic container een tal aan bewijzen hebben geleverd, waarna de FBI het kwijtraakte. Wat speelt er en hoe kan het enige bewijsmateriaal dat op moord zou duiden nou zomaar kwijtraken. What the funk?

Jeugd

‘The ­hardest-working man in show business’. Brown werd geboren op 3 mei 1933 in Barnwell, South Carolina, als zoon van de destijds 16-jarige Susie en de 21-jarige Joseph Gardner Brown in een kleine houten hut. Brown zou eigenlijk Joseph James Brown heten, maar zijn voornaam en achternaam werden per vergissing omgedraaid op zijn geboorteakte. Het gezin leefde in armoede in Elko, South Carolina, destijds een verarmd stadje. Toen James een jaar of vier was, verhuisden ze naar Georgia. Hier leefden ze eerst in een bordeel van een van zijn tantes, waarna ze bij een andere tante in huis trokken. De jonge Brown verscheen op zijn elfde voor het eerst in Augusta’s Lenox Theater in 1944, waar hij de show won na het zingen van het nummer So Long.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door A&E (@aetv)

Dansen voor soldaten

Brown verdiende aan het begin van de Tweede Wereldoorlog als jonkie een zakcentje bij door te buckdansen voor soldaten. De jonge Brown was naast het leren spelen van piano, gitaar en mondharmonica, ook nog eens druk bezig met boksen. Helaas bleef hij niet op het goede pad. Op zestienjarige leeftijd werd Brown veroordeeld voor een overval en naar een jeugddetentiecentrum gestuurd. Brown kwam op borgtocht vrij op 14 juni 1952. Kort na zijn voorwaardelijke vrijlating sloot hij zich aan bij het gospelkwartet de Ever-Ready Gospel Singers met onder andere de zus van Bobby Byrd, Sarah.

The 80’s

Een periode waarin Michael Jackson, Prince en U2 de wereld veroverden. Maar ook een periode waarin ‘Back to the Future’ en The A-Team’ razend populair werden en dan hebben we het nog niet eens over de introductie van videogames als Pac-Man en Super Mario Bros gehad. Ook kende deze tijd een zwak voor extraordinaire acts, een van de redenen voor het succes van James. Zelf stonden zijn optredens bekend om hun intensiteit en lange duur. Zijn missie was om mensen meer te geven dan waarvoor ze kwamen, wat iets nieuws was voor die tijd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Vinyl Factory (@thevinylfactory)

Geniaal

Een trend waar elke artiest tegenwoordig voor valt, het gebruik maken van samples. Elk nummer tegenwoordig met de computer wordt gecomponeerd en daarbij is het gebruik van samples van invloed geworden. Los van oude melodieën en stukjes zang die in een nieuw jasje worden gestoken, bestaat ook bijna iedere drumcomputer, zoals de iconische Roland 909, uit drumsamples. Het meest gesamplede nummer ter wereld is ‘Amen, Brother‘ uit 1969 van The Winstons. Het nummer is volgens de site Whosampled zo’n 6343 keer in een nieuwer jasje gestoken. Brown zelf staat op de vierde plek, met het nummer ‘Funky Drummer‘ waarbij de sample-teller op 1825 keer staat. Wel is het muzikale genie de meest gesamplede artiest ooit. Volgens tracklib staat die teller op 8554 keer.

Zo hoor je in Kendrick Lamar’s King Kunta verschillende stukjes van Browns, The Payback. Niet alleen Kendrick, maar ook namen als Childish Gambino, Madonna en Kanye West hebben hun creativiteit laten beïnvloeden. Zo heeft de laatstgenoemde, die ook historisch de boeken in zal gaan door zijn gebruik van samples, op een nummer met Otis Redding en Jay-Z gebruik gemaakt van Browns genialiteit. Zo hoor je aan het einde van het nummer Otis een weergaloze uithaal, iets waar Brown bekend om stond.

Grammy’s

Gedurende zijn carrière wist James zo’n drie Grammys bij elkaar te sprokkelen en is hij daarbij ook opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Met een carrière die meer dan zes decennia besloeg, bracht Brown hits als ‘I Got You (I Feel Good)‘ en ‘Papa’s Got a Brand New Bag‘. Hij was niet alleen een zanger, maar ook een fenomenale entertainer, beroemd om zijn ongeëvenaarde optredens en energieke dansbewegingen.  Zijn invloed strekte zich uit tot verschillende muziekgenres, waardoor hij een onuitwisbare stempel drukte op de muziekgeschiedenis. Los van zijn historische prestaties en inzet tegen racisme in Amerika, ging zijn leven niet altijd over rozengeur en maneschijn en is hij op niet al te late leeftijd komen te overlijden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door James Brown (@jamesbrown)

Mysterieuze dood

James Brown stierf volgens artsen in 2006 aan hartfalen door longontsteking, maar meer dan tien jaar later, zijn er twijfels. Dr. Marvin Crawford, die het overlijdenscertificaat heeft ondertekend, merkt op dat Browns snelle verandering vlak voor zijn dood verdacht is. Velen, waaronder Jacquelyn Hollander en Andre Moses White, betwijfelen de officiële verklaring. White nam zelfs een reageerbuisje met Browns bloed mee voor nader onderzoek. Een ‘mannelijke vreemdeling’ zou Brown hebben bezocht, wat zijn vitale functies snel deed dalen. Dit roept vragen op, vooral omdat Browns vrouw eerder op dezelfde mysterieuze manier stierf.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door James Brown (@jamesbrown)

Het onderzoek begint in 2020 wanneer een kennis van brown, Jacquelyn Hollander, een groene container vol bewijs, inclusief een zwart stiletto-schoen en een handgeschreven brief indient.  Ze beweert dat dit bewijs kan aantonen dat Brown is vermoord. Maar dit bewijs raakt kwijt door de autoriteiten. Vanaf nu wordt het nog vreemder. Hollander besluit op een gegeven moment om de container en de inhoud daarvan terug te vragen, waarna ze van de officieren hoort dat de items al zijn teruggestuurd. Echter, in plaats van de container, ontvangt ze een kartonnen doos met oude krantenknipsels en twee oude mobiele telefoons die ze nog nooit eerder heeft gezien. Niemand kan uitleggen wat er met de container en het potentiële bewijs is gebeurd.

Geen verklaring

Hollander besluit een rechtszaak tegen de District Attorney’s Office aan te spannen, waarin ze antwoorden eist over de vermiste items. Afgelopen september sturen ze dan eindelijk de groene container en de items in bewijszakken terug naar de advocaat van Hollander. Een verklaring over waar de items 18 maanden lang waren geweest of hoe ze waren gevonden, was te veel gevraagd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door James Brown (@jamesbrown)

Godfather of Soul

Helaas blijft de waarheid achter de dood van James Brown onbekend, maar voor sommigen, zoals zijn zoon Daryl, is het onvermijdelijk dat hij is vermoord. Desondanks is er nooit een volledig onderzoek uitgevoerd en heeft het DA-kantoor nooit uitgelegd waarom het onderzoek in 2021 is stopgezet, terwijl er voldoende aanleiding was. Het mysterie blijft in leven en het lijkt erop dat het raadsel rondom James Brown’s dood nog een staartje heeft. Bij elke wending in het verhaal blijft de intrige groeien. Alleen de tijd zal onthullen wat er werkelijk is gebeurd met de legendarische ‘Godfather of Soul’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door James Brown (@jamesbrown)

Reageer op artikel:
Het leven van legende James Brown en het mysterie rondom zijn dood
Sluiten