Nieuwkomer Hans Glock lijkt de toverrapgame nu al uitgespeeld te hebben

Hans Glock (28) is de eerste toverrapper van Nederland. De tot nu toe anonieme rapper profileert zichzelf als part time magician en full time delinquent. Hij maakt deel uit van Black Coq Collective (niet te verwarren met cock) waarmee hij allerlei dingen doet die het daglicht niet kunnen verdragen. Vandaag dropt hij de eerste single van de Toverrap EP waarin hij zijn corona-memoires optekent. Wij vroegen hem het Burberry hemd van het lijf.

Hé maarre, wie is Hans Glock?
Vier jaar geleden ben ik door een goede vriend die werkzaam is in de muziekindustrie (ook een Black Coq, red.) uitgedaagd. Ik vond wat toen populaire hiphop was niet hard, hij wel. Omdat ik dacht dat ik het beter kon is er een alter-ego ontstaan; de ietwat onhandige knuffelcrimineel Hans Glock.

Wat houdt ‘toverrap’ in?
Toverrap staat muzikaal gezien voor oldschool hiphop in een frisse jacka met elementen uit G-funk, boom bap maar ook bijvoorbeeld drill en hardstyle. Lyricaal gezien zitten er natuurlijk verwijzingen in naar legendes als Houdini, de twee opper Hansen (Klok & Kazan, red.) en de wondere wereld van tovenarij en illusionisme.

We horen veel over Rob de Nice in je tracks. Wie is dat?
Rob is die vriend die iedereen wel heeft. Die gast die net even een stapje gekker gaat dan de rest. Hij doet dingen die wettelijk gezien eigenlijk niet door de beugel kunnen maar heeft zijn hart op de goede plek. Je kan ontzettend met hem lachen waardoor je gewoon niet op hem kan haten.

“Als je naar de EP luistert klinkt het alsof ik een soort inleverbak voor verdovende middelen ben.”

Even over de groep waar jij toebehoort. Wat is Black Coq Collective?
Het is meer dan een gang of groep vrienden. BCC staat voor een bepaald type mens in deze maatschappij dat doordeweeks zijn of haar werk heel serieus neemt maar in het weekend alle remmen los gooit. Of dat nou op een schimmige rave, een high-class coke feestje of op de tribune bij een voetbalclub is, in het weekend ben je het haantje. Met de borst vooruit en alles naar de klote. Iedereen die zich hierin kan identificeren hoort er wat mij betreft ook bij. Daarom hebben we ook een makkelijke gang sign, als je je hand ook maar een beetje als een hanenpoot kan positioneren dan zit je goed.

Hans Glock
Foto: Hans Glock

Hoe ziet een dag van Hans Glock eruit?
Hard voor weinig doordeweeks, in het weekend lekker space.

Berusten je teksten op waarheid?
De Toverrap EP is een combinatie van waargebeurde verhalen en een weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven en de mensen om mij heen. Een van de betere verhalen gaat over Kroegmeister. We hadden ergens eind 2012 met hem afgesproken dat we na Valhalla in de RAI bij hem zouden afteren, maar wel onder de voorwaarde dat hij geen wazige figuren mee zou nemen want daar had hij in die tijd een handje van. Toen we aankwamen bij zijn huis stond er een lilliputter te dansen op de leuning van de bank. De track Afterparty gaat over alles wat je meemaakt en voelt als je er net even te hard voor gaat na een feestje.

Hoe ben je de quarantaine doorgekomen?
De overheid criminaliseerde in één klap een grote groep mensen die zich normaal enigszins aan de wettelijke en maatschappelijke regels hielden omdat zij zich niet neer konden leggen bij de onbegrijpelijke maatregelen als een avondklok. De quarantaine en de lockdown zijn daarom een grote inspiratie geweest voor de EP; het verhaal van hoe een huis-tuin-en-keuken tovenaar noodgedwongen het criminele pad op is gegaan.

Drugs is nogal een thema hè. Wat is de favoriete drugs van Hans Glock?
Als je naar de EP luistert klinkt het alsof ik een soort inleverbak voor verdovende middelen ben die je bij de ingang van festivals nog wel eens aantreft. Maar het valt eigenlijk reuze mee, ik zorg heel goed voor mezelf en mijn lichaam en drink bijvoorbeeld vrijwel geen alcohol. Ik hou het vooral bij geestverruimende middelen.

Wie heeft de keiharde beats geproduceerd?
Beatfabrique. Dennis (22) wordt de Nederlandse Scott Storch, mark my words. Ik heb echt heel veel geluk gehad dat ik met hem heb samen kunnen werken vlak voordat hij compleet door gaat breken.

Hans Glock
Foto: Hans Glock met de youth van Den Haag.

Met welke rapper zou je een featuring willen doen?
Ik vind echt heel veel artiesten heel erg hard maar dan ga ik toch voor Mula B. Hij is 100% true aan Den Haag en represent dat in vrijwel iedere pokoe. Ik ben een trotse Hagenees en geniet ervan dat een van de grootste uit de game uit mijn stadje komt en daar net zo trots op is als ik. Glock en de rare jongen met een shotgun is natuurlijk een match made in heaven.

Wat is de boodschap van je EP?
Ik denk dat iedereen die boodschap er voor zichzelf uit moet halen. Maar mijn boodschap naar alle lezers van FHM. Pak dingen serieus aan maar neem jezelf vooral niet te serieus.

Wat kunnen we in de toekomst nog van Hans Glock verwachten?
Net als Hans Klok naar Amerika voor een show met Pamela Anderson of een equivalent van Pam van mijn leeftijd.

Abracadabra is nu overal te beluisteren

Reageer op artikel:
Nieuwkomer Hans Glock lijkt de toverrapgame nu al uitgespeeld te hebben
Sluiten