Echte mannen weten dit misschien al, maar vandaag is dé dag om de whiskyfles weer voor het eten al open te maken. Nadat we op 4 maart al internationale Irish Whisky dag bespraken, is het nu de feestdag voor alle whisky’s. Tja, we moeten wat verzinnen om wekelijks te kunnen genieten van een glaasje sterk. Speciaal voor deze dag is aan bartenders van het Amsterdamse Pullitzer’s Bar en Super Lyan gevraagd wat hun favoriete whisky cocktails zijn. Bedank ons later. Internationale Whisky Dag
De echte whisky connaisseurs weten als geen ander dat whisky een uiteenlopend smakenpallet kan hebben. Mild en zacht, medium en granig, vol en rijk, krachtig en rokerig. Naast een glas whisky on the rocks is het ook heerlijk om whisky te gebruiken in een cocktail. Hieronder vind je het het receptuur van de Beeswax Old Fashioned en de Plum Manhattan.
Beeswax old fashioned
Door de bijenwas die hierin zit verwerkt, krijgt deze cocktail een prachtig vol karakter. Deze
Super Lyan editie van de old fashioned cocktail is gemaakt van lokale bijenwas, Millstone Rye en Maker’s Mark bourbon. Wil je deze cocktail zelf uit proberen?
Here you go!Foto: Ashkan Mortezapour Photography
Bereiding beeswax whisky:
Combineer 100g lokale bijenwas met 700 ml van je favoriete whisky. Zet het in een vacuüm zak en sous-vide op 70 graden gedurende 2 uur. Laat het afkoelen en daarna kan je het invriezen. Zeef het door een koffiefilter.
Ingrediënten Turbando Syrup:
- 100g ruwe riet / bastard suiker
- 100g witte suiker
- 100g water
Ingrediënten Old Fashioned bitters:
- 50g Angostura bitters
- 25g Orange bitters
- 15g Peychaud’s bitters
Bereiding Turbinado Syrup:
Combineer alle ingrediënten in een pan en zet op laag vuur. Verhit tot dat de suiker volledig is opgelost (zorg dat het niet kookt).
Bereiding Old Fashioned bitters:
Combineer alle ingrediënten (je kan ook alleen Angostura bitters gebruiken, maar door de combinatie van alle 3 krijgt je cocktail toch dat beetje extra).
Bereiding cocktail:
Mix 60ml bijenwas whisky, 7½ml of turbinado siroop en 3 scheutjes van de bitter mix. Roer en zeef over een glas met ijs. Garneer met een geflambeerde sinaasappelschil.
Plum Manhattan
In deze specifieke whisky vind je de smaak van vanille, honing en kruiden. De combinatie van de whisky, jenever en de bitters geeft deze cocktail een bold flavour en maakt dit een must-try. Hieronder het recept van
Pulitzer’s bar :
Ingrediënten:
- 35ml Bulleit Rye
- 15ml Rutte Old Tom Genever
- 15m Akasi – Tai Umeshu
- 20ml Cocchi Americano
- 1 scheut Boston Bitters
- 1 scheut Pruim bitters
Bereidingswijze:
Roer alle ingrediënten gezamenlijk met een blokje ijs en zeef in een martini glas. Garneer met een kappertjes bes.