Industriële woonstijl: zo zit jij er sophisticated bij

Redactie 4 Sep 2017 Entertainment

Er bestaan bijna net zoveel vrouwelijke woonstijlen als dat er vissen zijn in de zee: Provençaals, Bohemièn, landelijk, romantisch… en vergeet vooral ook die ongrijpbare woonstijl die je altijd bij oma’s terugziet niet. Wil je daarentegen als (echte) man je huis een beetje acceptabel inrichten, dan wordt het aantal beschikbare woonstijlen rap beperkter. Welke stijl is oké, welke is op het naadje -en van welke rennen je vrienden simpelweg gillend je deur uit? Dilemma’s. Gelukkig is er één stroming die zelfs de meest doorgewinterde man cave-bewoner kan waarderen: de industriële woonstijl.

Wat is het?
Het idee is dat je gebruikmaakt van materialen met een “industriële uitstraling”. Denk: Zwart staal. Beton. Ruwe afwerkingen en bruin leer. Een mooie bijkomstigheid is dat je ook afgeleefde spullen neer kunt zetten zonder dat dit een negatieve impact heeft. Sterker nog: dat ontzielde tapijt wat je nog in de schuur had liggen blijkt je huis opeens die ‘edge’ te geven die je zocht.

Wat heb je nodig?
In principe kun je in een industriële woonstijl alles aanschaffen wat je normaal gesproken ook in huis zou halen. Alleen het uiterlijk van de spullen die je koopt is anders.

Een bank: Industriële banken hebben vaak Chesterfieldknopen, en zijn meer dan soms vervaardigd uit bruin leer. Is dat niet jouw ding, dan kun je ook voor een bank gaan met strakke lijnen of een draagframe wat zichtbaar is aan de zijkant.

Een tafel: Voor tafels geldt: als je er een flesje bier op kunt zetten dan telt ‘ie als tafel. Online vind je veel industriële interieurs met keurig afgestylede tafels, maar als je nog een houten kist hebt staan met wat afgebladderde verf erop dan kom je daar ook zeker mee weg. Ben je van plan om een nieuwe tafel aan te schaffen, ga dan voor een model met dunne poten en een zwaar blad.

Lampen: Het belangrijkste uitgangspunt bij verlichting is dat je het minimalistisch houdt. Een eenvoudig draadje uit het plafond met een (kooldraad)peertje eraan als plafondlamp kost je een habbekrats en zet al snel de juiste toon. In veel industriële lampen zijn stalen draden verwerkt, al hoeft dat niet altijd zo te zijn: een bouwlamp past ook uitstekend in het plaatje. Bij staande lampen zit je altijd goed met modellen die op 3 poten staan en iets weg hebben van een schijnwerper.

Heb je dus binnenkort die ene speciale dame op bezoek, schaf snel wat industriële meubels aan en laat haar steil achterover slaan van jouw goede smaak.

Reageer op artikel:
Industriële woonstijl: zo zit jij er sophisticated bij
Sluiten