Vulkaanuitbarsting betovert IJsland en zorgt voor fantastische beelden

Na maanden van opbouwende spanning is de uitbarsting waar we met z’n allen op zaten te wachten dan eindelijk gekomen. De vulkaan in Grindavik, IJsland, heeft eindelijk zijn indrukwekkende uitbarsting laten zien. Volgens het IJslandse Meteorologisch Instituut (IMO) begon de uitbarsting kort na 22.30 uur lokale tijd, en hoewel de intensiteit afneemt, blijft de lava metershoog omhoog spuiten. Dat levert geweldige beelden op.

Het IMO publiceerde foto’s die laten zien hoe de gloeiende lava de nachtelijke hemel oranje verlicht, op sociale media circuleren beelden van lavafonteinen die meters de lucht in schieten, omgeven door stoom en rook.

Natuur

Het blijft een onwaarschijnlijke natuurlijke happening. Een fenomeen van Moeder Natuur waar er magma in lava verandert en dat op spectaculaire wijze de lucht in gaat. De uitbarsting heeft een scheur van ongeveer vier kilometer veroorzaakt, waaruit 100 tot 200 kubieke meter lava per seconde stroomt, aanzienlijk meer dan bij eerdere uitbarstingen in ditzelfde gebied. Of de lava de stad Grindavik bedreigt, is nog niet helemaal duidelijk. Autoriteiten hebben uit voorzorg het gebied afgesloten. President Jóhannesson van IJsland geeft aan dat ze de krachten der natuur afwachten, het zekere voor het onzekere nemen. Daarnaast benadrukt Premier Jakobsdóttir op Facebook dat het nu al erg heftig is.

Uitbarsting

Hoewel de intensiteit van de uitbarsting is afgenomen, wijst het erop dat de eruptie in een ‘staat van evenwicht’ komt, zoals dat vaker gebeurde bij eerdere uitbarstingen op het schiereiland. Het schiereiland Reykjanes, dat ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Reykjavik ligt, zag acht eeuwen lang geen uitbarstingen tot zo’n drieënhalf jaar geleden. Sindsdien zijn er nog twee geweest, in augustus 2022 en juli 2023, het is niet duidelijk of dit de laatste is, maar die kans is erg klein.

Aardbevingen

Sinds november zijn er ook duizenden kleine aardbevingen geregistreerd rond Grindavik, waardoor de infrastructuur flink is aangetast. Het schiereiland is populair bij toeristen vanwege geisers en warmwaterbronnen. Op 11 november werden inwoners uit voorzorg geëvacueerd, dat heeft hebben de IJslanders wel goed ingeschat. Maar hé, los van alle schade die deze fenomenale uitbarsting heeft achtergelaten, levert het natuurlijk ook prachtige beelden op.

Reageer op artikel:
Vulkaanuitbarsting betovert IJsland en zorgt voor fantastische beelden
Sluiten