Hyundai droomt groot en onthult Tiger X-1 voor rampgebieden, pakkethulp en buitenaardse tripjes.

Hyundai presenteert een voertuig voor de avonturiers. Het heeft veel weg van een Transformer en kan door middel van geavanceerde technologieën op plekken komen waar meeste automobilisten zich niet snel bevinden. Denk aan een pakketje bezorgen in de Himalaya of een gebiedsverkenning na een aardbeving. Of een expeditie naar de maan.

Tiger X-1

De autofabrikant maakt nog niet veel bekend over de toepassingen van deze zogenaamde Tiger X-1. Met wat achtergrondinformatie begrijp je waarom. Hyundai werkt samen met het bedrijf Boston Dynamics wat jaren geleden al is begonnen aan de ontwikkeling van dit supervoertuig. Zij werkten samen met het Amerikaanse leger omdat, zoals in de intro staat opgesomd, er genoeg defensie-doeleinden te bedenken zijn. Toch lijkt de kans klein dat er ineens een mitrailleur uit de motorklep zal komen: “Wij hebben momenteel geen contact over dit project met het leger van welk land dan ook.”, aldus ontwikkelingsleider John Su van de Hyundai Motor Group. Jammer, lijkt ons wel chill als iemand je parkeerplek probeert te stelen.

Tiger X-1
Foto: Hyundai

Robodog

De Tiger X-1 wordt gepresenteerd op een soort robotpoten die ook kunnen fungeren als wielen. Hiermee is de auto in staat om hoogteverschillen te overbruggen en zich aan te passen op ongelijke grond. Als het voertuig vast komt te zitten zal hij zelfs als een huisdier zich los trappen met zijn ‘poten’. Soort Robodog dus. Dat neemt niet weg dat wanneer de weg vlak is de poten worden ingeklapt en het apparaat als een normale auto met hoge snelheid de weg begaat. De laadklep is zo geplaatst dat meegenomen bagage vrijwel horizontaal vervoerd zal worden, wat belangrijk is voor fragiele waar. Denk aan medicijnen of een coronavaccin.

Tiger X-1
Foto: Hyundai

Liaan69

Hoewel deze Jungle Thuisbezorgd held niets in de weg lijkt te kunnen staan, zijn er nog wat zorgen bij John Su. Aangezien dit voertuig onbemand is en bedoeld is voor de middle of nowhere, zal er wel een flinke accu in moeten. Het is niet dat je bij boom 146 van het Amazonegebied even je Tiger X-1 aan de laadpaal kan gooien. Het gebrek aan elektriciteit in deze gebieden heeft nog meer gevolgen: een goede satellietverbinding voor het internet zal noodzakelijk worden. Het is niet dat je even kan connecten op Tarzan-en-Jane-free-Wifi met het wachtwoord Liaan69. Al deze problemen gelden natuurlijk ook voor de buitenaardse avonturen, dus misschien dat Hyundai dat beter aan onze NASA vrienden kan overlaten. Hopelijk zal er wel snel schot in de zaak komen wat betreft deze robotauto. Ondanks de problemen zijn de mogelijkheden echt ongekend. Hoeft die Uber-Eats bezorger ook niet steeds die vier trappen op naar boven.

Reageer op artikel:
Hyundai droomt groot en onthult Tiger X-1 voor rampgebieden, pakkethulp en buitenaardse tripjes.
Sluiten