Het grootste oorlogsschip ooit van de Britten is gearriveerd in Engeland

Redactie 17 Aug 2017 Entertainment

Grootse gebeurtenis in Portsmouth gister, want het grootste oorlogsschip dat ooit in de Britse vloot heeft gezeten is gister aangekomen in de havenstad. Liefst acht jaar lang werd er gebouwd aan dit imposante gevaarte, maar dan heb je ook wat. Maak kennis met de HMS Queen Elizabeth.

Het is uiteraard ook het duurste schip dat de Britten ooit hebben aangeschaft. Liefst 3,5 miljard euro werd er voor uitgetrokken. Die kosten liepen mede op door de gebruikelijke vertragingen en onvoorziene kosten, iets waar de Noord/Zuidlijn over kan meepraten. Voor dat geld had je ook 15 jaar lang Chelsea kunnen onderhouden, of 15 Neymars van kunnen kopen. Maar daar ga je de oorlog niet mee winnen.

Groot, groter grootst
Meer kans maak je met dit beest van de oceaan. In totaal is het vliegdekschip 70 meter breed en 280 meter lang. Om even een vergelijking te maken: de Tower Bridge in Londen is 244 meter lang. Op de Queen Elizabeth is plaats voor zo’n 1.000 bemanningsleden en 40 vliegtuigen. Nu is alleen nog de vraag of er nog wel centjes over zijn om de beoogde vliegtuigen (36 F-35 Lightning vliegtuigen) te kunnen bouwen. Om in voetbalmetaforen te blijven: dat is zoiets als dat je een peperduur stadion hebt laten bouwen, maar vervolgens geen geld meer hebt om spelers te kopen.

HMS Queen Elizabeth
Foto: Business Insider

De Britse premier Theresa May is er in elk geval blij mee. Zij noemde het “a true testament to British ship building and design”. Ze vervolgde dat met zoete woorden als “Britain truly has the best sailors, marines and officers in the world. And I believe you deserve the very best equipment and that it what we have with HMS Queen Elizabeth.” Met luid applaus tot gevolg.

Nog even geduld
Het is overigens nog niet het grootste vliegdekschip ter wereld, die eer is nog altijd weggelegd voor de USS Gerald R. Ford van de Amerikanen. Dit schip is met een lengte van 337 meter nog een kleine 60 meter langer. Dat schip werd in 2013 gedoopt, maar zal pas in 2019 ingezet gaan worden. Ook de HMS Queen Elizabeth zal niet gelijk richting oorlogswateren afreizen. Eerst dienen er nog de nodigde testen worden uitgevoerd. Als alles volgens planning verloopt zal het in 2020 worden ingezet door de Britten, als de HMS Queen Elizabeth uit zal varen richting  het gebied tussen de Perzische Golf en de Zuid-Chinese Zee.

Dan zijn de Britten nog niet uitgeshopt, want as we speak wordt er in de vorm van de Prince of Wales een zusterschip gebouwd. Met eenzelfde prijskaartje van 3,5 miljard ook niet goedkoop. Defensie is lekker aan het spenden daar aan de overkant!

Featured image: screenshot YouTube/ Royal Navy

Reageer op artikel:
Het grootste oorlogsschip ooit van de Britten is gearriveerd in Engeland
Sluiten