Het Nederlandse voetbal staat definitief weer op de kaart

Redactie 30 Aug 2019 Entertainment

Het is nog maar twee jaar geleden dat de noodtoestand werd uitgeroepen in het Nederlands voetbal. Onze competitie was kut, het nationale elftal kon d’r niks meer van en we hadden nauwelijks spelers meer die uitblonken bij de grote clubs. Dat was effe wennen, na jaren van voorspoed en weelde. Tijden zijn veranderd, want zeker na gisteravond mogen toch wel stellen dat Nederland weer helemaal back in business is.

 Niets zo opportunistisch als de voetballerij, de branche waar trainers ‘zich absoluut geen zorgen hoeven te maken’ over hun baan, om een paar dagen later hun congé te krijgen. Twee jaar geleden waren we het afvoerputje van voetballand. We waren zo diep afgedaald in de krochten van het voetbal, dat onze landskampioen nota bene voorronde moest spelen om in het kampioenenbal te mogen uitkomen.

De wederopstanding werd ingeluid door de prestaties van Ajax in Europa. Eerst bereikte het met spectaculair voetbal de Europa League finale, waarna het vorig jaar vriend en vijand verbaasde door de grote smaakmaker in de Champions League te zijn en topfavorieten als Real Madrid en Juventus eruit te kegelen om op een millimeter de finale te missen. Het had wel als gevolg dat toptalenten als Frenkie de Jong (85 miljoen) en Matthijs de Ligt (75 miljoen) voor recordbedragen naar topclubs als Barça en Juve vertrokken.

View this post on Instagram

4you, 4ever #family #TURNDELIGTON @juventus

A post shared by Matthijs de Ligt (@mdeligt_) on

Nationaal team

Ook nationaal gaat het ons weer voor de wind. Onder leiding van bondscoach Ronald Koeman wonnen we de poule in de Nations League van wereldkampioen Frankrijk en ex-wereldkampioen Duitsland. Engeland werd in de halve finale van de Nations League ook aan de kant geschoven, waarna we in de finale het onderspit moesten delven tegen Portugal. Natuurlijk moeten we ons nog wel kwalificeren voor het EK in Duitsland, maar we mogen toch aannemen dat we hoger eindigen dan Noord-Ierland in de EK-kwalificatie poule.

Europese prestaties

Als de goede prestaties van Ajax en Oranje al geen teken waren dat we er weer zijn, dan is het na gisteravond helemaal duidelijk. Ajax hoeft het niet meer alleen te vechten in Europa, maar krijgt in de Europa League hulp van PSV, Feyenoord en AZ. Eindelijk hebben we weer eens vier clubs actief in de groepsfase van Europese toernooien. Dat is met name belangrijk voor de coëfficiëntenlijst, de lijst waarop de UEFA baseert met hoeveel clubs je Europa in mag en in welke voorronde je moet instromen. Na afloop van rampseizoen 2017/2018 stonden we nog op plek 14, waardoor kampioen Ajax dit jaar voor het eerst voorronde moest spelen om de Champions League te halen. Door de prestaties van afgelopen week zijn we geklommen naar plek 11 en hebben we de top-10 binnen handbereik. Mocht je hier meer over willen weten, VI heeft het allemaal heel duidelijk opgeschreven.

View this post on Instagram

Proud to receive this award and to share the stage with all these big players ??

A post shared by Frenkie de Jong (@frenkiedejong) on

Individuele prijzen

Maar het absolute toetje was gister in het chique Monaco, waar de individuele prijzen voor afgelopen seizoen werden verdeeld. Frenkie de Jong verkozen tot beste middenvelder van het afgelopen Champions League seizoen. Het was nog even wennen, daar op het podium. Vond ook Frenkie: “Ik voel me nog wel een beetje een kleuter hier, tussen al die grote mannen. Het voelt toch gek om tussen al die grote namen te zitten. Voor mij is dit natuurlijk de eerste keer, dus het voelt een beetje alsof je voor het eerst in een nieuwe klas komt. Ik ben natuurlijk ook een stuk jonger dan de rest. Het voelde een beetje gek, maar wel hartstikke leuk.” Prachtig hoe hij met deze opmerking laat zien dat hij zichzelf soms ook nog even in de arm moet knijpen hoe snel alles gaat.

De slagroom op het toetje was uiteraard voor Virgil van Dijk. Hij won in Engeland al de prijs voor beste speler van het afgelopen seizoen, maar nu heeft ook de UEFA hem uitgeroepen tot beste verdediger en Speler van het Jaar, waarmee hij GOATS Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich laat op het podium. Wellicht komt daar straks ook nog de Ballon d’Or bij, die op 23 september op het FIFA-gala wordt uitgereikt.

View this post on Instagram

What a night in Monaco! Absolutely honoured to win such an incredibly prestigious award. It would not have been possible without every single one of my teammates and all of the staff and fans at Liverpool. Thank you all! A huge thank you too to the most important people in my life, my family, and to everyone who’s helped and continues to help me along the way. Feeling very proud!! ? It’s an honour too to have won the Defender of the Year award and huge congratulations to my team mate @alissonbecker as well as @frenkiedejong and @leomessi on your awards as well! And a big congratulations to Lucy Bronze on being named Women’s player of the year ?? Looking forward now to a big game at Burnley tomorrow night #YNWA

A post shared by Virgil van Dijk (@virgilvandijk) on

Dus?

Het nationale team loopt, we vaardigen weer spelers af aan absolute topclubs, de voetbalclubs presteren weer in Europa en onze spelers worden uitgekozen tot besten van de wereld. De toekomst van Nederland ziet er uitermate rooskleurig uit. We zijn er weer bij jongens! En dat is hartstikke prihima.

Reageer op artikel:
Het Nederlandse voetbal staat definitief weer op de kaart
Sluiten