Het Italiaanse gerecht dat je waarschijnlijk nog niet kent, maar zeker moet proeven

De Italiaanse keuken, daar verlangen we vaak naar. Het is niet voor niets de op een na meest voorkomende buitenlandse keuken in Nederland. We kennen het van de antipasti zoals bruschetta en burrata, net als de pizza’s en de pasta’s. Vergeet ook de dolci niet; tiramisu en sgroppino. Natuurlijk biedt deze keuken nog veel meer lekkers. Ken je de panzerotti al? Zo niet, dan moet je even doorlezen.

Mensen verleiden en écht verwennen, kunnen de Italianen als geen ander. Die heerlijke volle smaken en het gebruik van verse ingrediënten, samen met het stukje eenvoud maken dat de Italiaanse keuken de zintuigen weet te prikkelen. Ook de panzerotti is een werkelijk feestje om te eten en daarom vertellen we jou daar graag meer over.

De panzerotti

In Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, ligt Puglia. De regio waar de panzerotti vandaan komt. In Italië wordt het gegeten als snack of voorgerecht. Het broodje wordt vaak verward met de calzone pizza. Daar lijkt ‘ie ook wel erg veel op. Het is zijn gefrituurde broertje. De panzerotti is een dubbelgevouwen pizza die ook van hetzelfde soort deeg gemaakt wordt. De binnenkant bestaat uit gesmolten mozzarella en tomaat, soms ook met ham of tonijn of toppings naar wens. Dan wordt het broodje gefrituurd in de olie in plaats van afgebakken in de oven.

Hoe kom je eraan?

Er zijn verschillende opties. Een tripje naar Italië, want daar vind je ze gegarandeerd. Niet alleen in Puglia, tegenwoordig kun je de lekkernij door heel het land wel krijgen. Mocht je Nederland niet uit willen, zal je op zoek moeten gaan naar een Italiaans restaurant waar ze ‘m op de kaart hebben. Lekker voor de hand liggend. Bijvoorbeeld Cecconi’s in Amsterdam en Panzerò in Rotterdam zijn restaurants waar je terecht kunt. De laatste goede optie is om ze zelf te maken. Dit is wel een klein kunstje, het vraagt je om zelf deeg te maken en deze vervolgens te vormen op de juiste manier. De gewenste vulling en de behendigheid om het zachte deegkussentje te frituren zonder dat deze open springt natuurlijk. Als laatste strooi je er een beetje zout overheen, laat je ze afkoelen en genieten maar! Je kan ze natuurlijk een stukje groter maken, dan is het een vullende avondmaaltijd. Nog een tip van de redactie: als er deeg over is kun je hier sliertjes van rollen en daarna frituren, net als de panzerotti. Beetje zout erop en laten afkoelen, dan heb je een heerlijke snack voor of na je broodje. Dus de volgende keer dat jij moet koken, weet je waarmee je voor de dag kan komen!

Reageer op artikel:
Het Italiaanse gerecht dat je waarschijnlijk nog niet kent, maar zeker moet proeven
Sluiten