Neuralink heeft groen licht gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen

Neuralink, een van de vele bedrijven van Elon Musk, heeft van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten toestemming gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen. Dat liet het bedrijf donderdag weten via Twitter.

“Dit is een belangrijke eerste stap waarmee onze technologie op een dag veel mensen kan helpen”, aldus het Californische bedrijf. Het voegde eraan toe “dat de werving voor de klinische proeven nog niet geopend is”.

Hersenimplantaten

Neuralink werkt al geruime tijd aan een implantaat, die net zo groot is als een muntstuk. De bedoeling is dat deze in de schedel wordt ingebracht, om zo via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Dat moet uiteindelijk neurologische aandoeningen zoals alzheimer, dementie en ruggenmergletsel helpen genezen.

Het bedrijf wil ook proberen om met de technologie verlamde mensen in staat stellen hun spieren weer te bewegen en mensen die blind zijn geworden hun zicht terug te geven. Voor de verdere toekomst heeft Neuralink plannen om de implantaten te gebruiken om mensen met ziektes als amytrofische laterale sclerose (ALS), parkinson of patiënten die een beroerte hebben gehad te laten communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen. Ook in varkens werd de chip volgens Musk succesvol geïmplanteerd.

Elon Musk

Elon Musk zei eind vorig jaar al dat er gesprekken gaande waren met de Amerikaanse geneesmiddelentoezichthouder FDA en verwachtte toen “binnen zes maanden groen licht” voor een eerste test met mensen. Begin 2022 vroeg Neuralink voor het eerst toestemming voor klinisch onderzoek. Dat verzoek werd toen afgewezen.

Neuralink is echter niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. De betrokkenheid van Musk zorgt er echter voor dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller vorderingen maakt.

Zorgen

Er zijn logischerwijs zijn er ook grote zorgen over het bedrijf. Zo heeft de zorgwaakhond gewaarschuwd voor de lithiumbatterij in het apparaat, de mogelijkheid dat draadje ‘kwijt kan raken’ in het brein en het risico dat het brein beschadigd raakt, bij het verwijderen van de chip. Daarnaast lopen er ook onderzoeken vanuit autoriteiten naar Neuralink. Het bedrijf zou namelijk enkele overhaaste experimenten hebben uitgevoerd.

Reageer op artikel:
Neuralink heeft groen licht gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen
Sluiten