Dubai bouwt een woontoren die de Burj Khalifa degradeert tot een flatje

Redactie 9 jan 2018 Entertainment

In Dubai worden de wolkenkrabbers uit de lucht gestampt alsof ze friet aan het bakken zijn. Een paar decennia geleden was het nog een kale zandvlakte, nu is het de wolkenkrabberhoofdstad van de wereld, met als stralend hoogtepunt het hoogste gebouw ter wereld in de vorm van de Burj Khalifa.

Daar gaat verandering inkomen, want binnenkort gaat er gestart worden met een nog hoger gebouw. Een huge ass toren die een hoogte van ten minste 928 meter, nog 100 meter hoger dan de Burj Khalifa, moet halen. Het gebouw gaat de Harbour Creek Tower heten en zal in 2021 opgeleverd moeten worden. Als ‘ie af is, dan biedt het plaats aan liefst 170.000 bewoners. Dat zijn meer dan drie uitverkochte Arena’s of Kuipen bij elkaar in een toren. Dat zal een gezellige buurtbarbecue worden! Wel een aardige manier om schaarste op de woningmarkt te bestrijden.

Als we naar de tekeningen kijken dan belooft het een hypermodern futuristisch gebouw te worden dat eruit ziet als een opstijgende raket. Echt heel dik. De kosten bedragen in de schatting zo’n 850 miljoen, maar we weten hoe dat gaat met die bouwprojecten. In Berlijn dachten ze ook een vliegveld te kunnen bouwen voor 1 miljard, maar dat is inmiddels al vijf keer zo duur. Maakt ook geen reet uit, in het puissant rijke oliestaatje hebben ze geld als water zand.

Harbour Creek Tower Dubai
Foto: Emaar

Monument voor de wereld
De Spaanse-Zwitserse architect Santiago Calatrava Valls is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het gebouw wordt ontwikkeld door het bedrijf Emaar. Zij beschrijven het ontwerp als ‘een monument voor de wereld en icoon van de 21e eeuw’. Verder wordt het ‘anders dan de wereld ooit heeft gezien’. Bescheiden zijn ze in elk geval niet, en waarom zouden ze ook.

Als de nacht valt dan moet de indrukwekkende wolkenkrabber een baken van licht worden, die je van heinde en verre kunt bewonderen. Verder zullen er op verschillende verdiepingen door het gebouw heen observatiedekken worden gebouwd die je een 360 view over het omliggende gebied geven. Dat moet epic worden. Hoe gigantisch het gebouw ook wordt, het zal niet het hoogste gebouw ter wereld worden. In Saoedie-Arabië zijn ze op dit moment druk bezig met het hoogste gebouw ter wereld, die een kilometer hoog zal worden.

Harbour Creek Tower Dubai
 Foto: Emaar
Harbour Creek Tower Dubai
Foto: Emaar
Harbour Creek Tower Dubai
Foto: Emaar
Harbour Creek Tower Dubai
Foto: Emaar
Reageer op artikel:
Dubai bouwt een woontoren die de Burj Khalifa degradeert tot een flatje
Sluiten