Het beeldschone Groenland takelt steeds meer af

redactie 9 dec 2018 Entertainment

Groenland kennen we als een reusachtig en prachtig eiland met veel ijs. Helaas is er de laatste decennia veel verandering in gekomen. Er smelt namelijk veel ijs en je zou denken dat het simpelweg te maken heeft met natuurlijke bewegingen, maar dat is niet zo. Het heeft te maken met de mens en dat is doodzonde. 

Stefan Forster heeft al meermaals een bezoekje gebracht aan Groenland. De professionele natuur fotograaf uit Zwisterland heeft al diverse natuurfilms op zijn naam staan en deze keer pakte hij Groenland. De film laat de aangrijpende aftakeling van Groenland  op een dramatische manier zien. Ooit was het een prachtig landschap, maar daar is ondertussen steeds minder van over.

View this post on Instagram

What a beauty – seen in Scoresby Sund in Greenland. #greenland #iceberg #nikon #stefanforsterphotography #arctic #melting #globalwarming #landscapephotography #nature

A post shared by Stefan Forster (@stefan_forster_photography) on

Oorzaak

De zeespiegel stijgt de laatste jaren steeds meer en dat komt voornamelijk door smeltwater van het Groenland. Op de lagergelegen delen van de ijskap en op kleinere, losliggende ijskappen langs de kust smelt het meeste ijs vertelt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht aan de Volkskrant. Gelukkig wordt het meeste smeltwater nog opgevangen in de sneeuwvlokjes en bevriest het opnieuw. Het klimaat redt het nog, maar het kan niet eeuwen op deze manier doorgaan. Wij hopen natuurlijk dat dit prachtige natuurschoon snel beter word. Hieronder hebben we nog de dramatische verfilming gedropt.

 

VolkskrantShockmansion

Reageer op artikel:
Het beeldschone Groenland takelt steeds meer af
Sluiten