De grid girls: waarom wel bij de MotoGP maar niet in de Formule 1?

redactie 16 nov 2018 Entertainment

Iedere Formule 1 of MotoGP-fan is er gek op, de grid girls. Vroeger stonden de schaars geklede vrouwen elke race langs de F1-bolides, maar sinds dit seizoen zijn ze afgeschaft omdat ze volgens de eigenaren ‘niet meer van deze tijd zijn’. Wij kunnen er nog maar moeilijk aan wennen.  In de tussentijd staan ze bij de MotoGP nog breedlachend op het circuit te paraderen. Waarom daar wel?

Grid girls

Dat de MotoGP de grid girls niet in de ban hebben gedaan kunnen wij alleen maar toejuichen. De circuittijgers zijn ingehuurd door diverse sponsoren, organisaties en teams om de mooiste vrouw uit te hangen bij de races. Een voorbeeld van een bureau dat modellen verhuurt is Nanet Por van Promovisionmodels. “Bij een aanvraag van een team worden de wensen doorgegeven: de minimale lengte, de haarkleur, welk figuur het meisje moet hebben”, vertelt Por tegen de NOS. “Het ene team kiest graag een heel slank meisje, het andere team wil juist een meisje met vrouwelijke vormen. Wij kijken wie beschikbaar is en stellen die vrouwen voor. Het team mag daarna kiezen.” Je kan je voorstellen dat de modellenbureaus wat terughoudend zijn, sinds het is afgeschaft bij de Formule 1. “Bang om het verkeerd te doen kiezen ze voor iets minder strak en iets minder sexy”, zegt Por. “In plaats van acht mooie meiden in een catsuit, zetten we nu vier dames en vier heren in race-overalls neer op een evenement.”

De reden

Maar waarom heeft de Formule 1 geen grid girls meer? Volgens motorsport-journalist Mark Bremer heeft het grotendeels te maken hebben met de wisseling van eigenaar voor aanvang van het huidige seizoen. MotoGP is al aardige tijd in handen van Dorna Sport, een Spaans bedrijf. Ze zijn volgens Mark Bremer erg gericht op traditie waardoor we hier niet snel veranderingen hoeven te verwachten. Daarnaast hebben de pitspoezen bij de MotoGP een iets andere functie, dan in de Formule 1. “Ze vertegenwoordigden in Formule 1 de sport als geheel. In de MotoGP vertegenwoordigen dames het team, de sponsoren, in plaats van de sport. Ze staan ook dichter bij de rijder en reizen met ze mee. Het is dus ook de afweging van teams of ze met grid girls doorgaan”, zegt Bremer tegen de NOS. Bij FHM hopen we (toch van harte dat de grid girls straks weer terugkeren bij de Formule 1. Ook al is dat tegen beter weten in.

Grand Prix van Valencia

Een ding is zeker: aanstaande zondag wordt het bij de MotoGP Grand Prix van Valencia hoe dan ook smullen geblazen. Het is de laatste wedstrijd van het seizoen. Natuurlijk bekijk je die zoals altijd op Eurosport. Schakel om 13:45 uur in op Eurosport, zodat je ook nog even van alle grid girls kunt genieten. Dat de señoritas in Valencia altijd de moeite waard zijn, bewijzen onderstaande filmpjes wel.

Reageer op artikel:
De grid girls: waarom wel bij de MotoGP maar niet in de Formule 1?
Sluiten