Gouden toiletpot-diefstal van 5 miljoen euro eindelijk opgelost

Een toiletpot van massief goud, gestolen uit Blenheim Palace. Het klinkt als een heel slecht stripverhaal, maar het werd werkelijkheid in 2019. Het verhaal wordt nog mooier, de Britse oud-premier Winston Churchill is in het paleis geboren. Het is dus een soort koninklijke troon, waar je je boodschap op loslaat. De gouden toiletpot was 5 miljoen euro waard.

Inmiddels heeft er een 39-jarige man toegegeven dat hij achter de diefstal zit. In totaal werden er vier mannen opgepakt, de rest van de groep geeft aan onschuldig te zijn.

Diefstal

14 september 2019, midden in de nacht. Het is rustig in Blenheim Palace. De dieven rukken de 18-karaats gouden toiletpot van de muur om hem vervolgens te stelen. Klein detail: de gouden troon was gewoon werkzaam als toilet. Zoals je je kunt voorstellen heeft de diefstal dus gezorgd voor een lekkage waar je u tegen zegt. De toiletpot werd origineel in 2016 gemaakt voor een museum in New York. Het leuke is dat het toilet hier ook gewoon gebruikt werd door bezoekers van het museum. Om het werk van 5 miljoen euro te bewaken werd er wel permanent een bewaker aangesteld. Toen het in 2019 naar het Engelse paleis werd getransporteerd, werd het idee van het beveiligen gelijk in de wind geslagen. ‘’Het toilet is geïnstalleerd en je weet niet wat de vorige bezoeker gegeten heeft, wie steelt dit nou’’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fox 8 News Cleveland (@fox8newscleveland)

Opsporing

Na de diefstal werd er groot jacht gemaakt op de dieven. Onder andere werd er gezocht naar een snelle Volkswagen Golf R die de dieven zouden hebben gebruikt om te vluchten na de diefstal. De man die uiteindelijk heeft toegegeven de gouden toiletpot gestolen te hebben, had niet bepaald een leeg strafblad. Hij zit momenteel een celstraf uit voor de diefstal van verschillende dure trekkers en op verdenking van heling. Aan deze straf wordt de diefstal van de gouden troon dus ook nog even toegevoegd, die blijft dus voorlopig nog wel even vastzitten.

Reageer op artikel:
Gouden toiletpot-diefstal van 5 miljoen euro eindelijk opgelost
Sluiten