Google komt met eigen gaming service: Stadia sterker dan PS4 en Xbox samen

redactie 20 mrt 2019 Entertainment

Google maakt geen geintjes. Tijdens de Gamers Developers Conference (GDC) heeft Google hun nieuwste gaming-platform geïntroduceerd, onder de naam Stadia. Een service die jou binnen vijf seconden een high-end game laat spelen, waar en wanneer je maar wilt. Hoe ziet de console eruit? Nou.. die is er niet. Pak even je Doritos en Monster Energy erbij, want er is veel uit te leggen.

Stadia is misschien wel een van Google’s grootste project ooit. Ze hebben namelijk een service ontworpen waarmee je zelfs met 25 megabyte internetverbinding, de nieuwste games in Full HD of Native 4K kunt spelen. Zonder vertraging. En ja, ook in 60fps. Dit belooft Google plechtig. Al het denkwerk doet Google zelf. Dus je kunt met een druk op de knop je games spelen op Smart-TV, Smartphone, Laptop, tablet, eigenlijk overal. Dus alles volledig streamen, in de hoogste kwaliteit, zonder vertraging. Te mooi om waar te zijn? We vertellen je waarom dit serious business is. Check de samenvatting van de indrukwekkende Stadia demonstratie.

Stadia streaming service

De Google Stadia service zorgt ervoor dat games als Assassins Creed Odyssey en DOOM Eternal, op al jouw gewenste apparaten te spelen zijn. Google weet als geen ander dat internet niet overal even snel is. Daarom maken ze gebruik van verschillende masten die op verschillende plekken staan. hiermee kunnen genoeg snelheid creëren en heb je altijd verbinding. Zie het als een mega wifi-punt. Alleen komt de kracht dan niet uit jouw PC, PlayStation of telefoon, maar staat de hyper-console op het hoofdkantoor van Google. Met de komst van 5G op smartdevices, is het al helemaal een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is op de gewenste game te drukken en voilà.

 

Foto: Google Stadia verschillende platformen, GDC

Stadia Controller

Je kan in principe ook gewoon spelen met toetsenbord en muis, maar de Stadia-controler is echt voor de gamingservice gemaakt. Deze werkt dan ook het best. Qua uiterlijk lijkt ‘ie op een combinatie van een Xbox en PlayStation controller. Hij heeft alle knoppen die je nodig hebt en meer. De extra knoppen zijn onder meer om snapshots en video’s te maken van je gameplay, is er een connectie knop aanwezig om binnen een paar seconden van bijvoorbeeld TV naar smartphone te switchen enz. Mooie dingen.

Foto: Google Stadia officiële controllers, GDC

Google Stadia exclusive games

Ook hier heeft Google aan gedacht. Er is een speciale Stadia-studio opgericht voor exclusieve games voor de Stadia. Aan het roer zijn grote gamemakers gezet, om de leiding te nemen in het maken van toffe titels. Google heeft aangegeven dat ze zowel games aan het produceren zijn die alleen op de Stadia zullen uitkomen, als ook enkele games die voor andere partijen zullen verschijnen. Hiermee bedoelen ze waarschijnlijk de nieuwe Xbox en PS5. Grote namen als Ubisoft, Bethesda en andere ontwikkelaars zijn op dit moment vol in de weer om titels te maken voor Stadia. De Beta was gepitcht met Assassins Creed Oddesay. De Ubisoft AC game en DOOM Eternal zijn al bevestigd voor Stadia.

Reageer op artikel:
Google komt met eigen gaming service: Stadia sterker dan PS4 en Xbox samen
Sluiten