Geen aanstelleritis: uit onderzoek blijkt dat mannen zieker zijn dan vrouwen

Redactie 20 apr 2019 Entertainment

Je kent het wel: je voelt je hondsberoerd, bent toe aan een warm bed en wanneer je je ogen sluit ontwaak je voor je gevoel met een beetje geluk in het najaar van 2024. Volgens vrouwen lijden mannen aan ‘aanstelleritis’, maar niets is minder waar. Er zijn serieuze aanwijzingen gevonden dat mannen zich écht ellendiger voelen als ze worden getroffen door een verkoudheid of griepje.

Het is namelijk zo dat mannen een zwakkere afweerreactie hebben tegen luchtwegenvirussen, zegt de Canadese huisartsgeneeskundige Kyle Sue in de jaarlijkse kerstspecial van artsenblad The British Medical Journal (BMJ). Dat blijkt uit een laboratoriumonderzoek waar mannelijke cellen die besmet zijn met het griepvirus zijn besprenkeld met het vrouwelijke oestrogeen en zichtbaar beter herstelde.

Het lijkt erop dat de hormonen van een vrouw het immuunsysteem extra beschermen tegen luchtwegeninfecties, terwijl het mannelijke testosteron dit juist niet doet. Ja, das kut. ‘De mannelijke auteurs van dit onderzoek concluderen dat verzorgers wat harder voor ons moeten lopen, zodat er in toekomst weer kastjes kunnen worden opgehangen, auto’s worden onderhouden en voetbalstadions worden gevuld’, aldus Sue. Het komt er dus op neer dat bij een griepje de mannen daadwerkelijk zieker zijn dan een vrouw. Die vrouwen hoeven dus nooit meer aan te komen dat we ons aanstellen, ons afweersysteem is gewoon wat zwakker. Kunnen wij verder ook niks aan doen, dus laat ze maar snel een kopje thee en een dekentje brengen.

Foto’s: Wikimedia

Reageer op artikel:
Geen aanstelleritis: uit onderzoek blijkt dat mannen zieker zijn dan vrouwen
Sluiten