Alles wat je over de Glock wil weten

Deze dag gaat als zwarte bladzijde de wapengeschiedenisboeken in. De bedenker van de Glock, het fameuze Amerikaanse handpistool dat in iconische films de go-to was, Gaston Glock is overleden (rip). Deze pistolen waren erg geliefd door de politie, Hollywood en criminelen. Zo werd er gesuggereerd dat de moord op Peter R. de Vries met een Glock zou gebeuren en had ook Saddam Hussain een Glock op zak toen hij in 2003 gepakt werd, die is trouwens ingelijst en cadeau gedaan aan Bush. 

De wapenpionier Gaston Glock is op 94-jarige leeftijd overleden. De Oostenrijker bracht in het begin van de jaren 80 een ware revolutie teweeg in de vuurwapenindustrie door de Glock 17 te introduceren.

Historie 

Glock begon zijn carrière met de verkoop van huishoudelijke artikelen, zoals gordijnrails, maar breidde al snel uit naar de levering van militair materieel aan het Oostenrijkse leger. Aanvankelijk waren dit messen en bajonetten, maar in 1980 kreeg het bedrijf het verzoek om een nieuw dienstwapen te ontwikkelen voor de Oostenrijkse troepen. Glock bedacht een revolutionair lichtgewicht 9mm-vuurwapen, grotendeels vervaardigd uit kunststof, heel innovatief destijds. Vanwege de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak werd het wapen snel populair bij politiediensten en legers over de hele wereld. Na het Oostenrijkse leger volgden andere belangrijke organisaties, waaronder de Koninklijke Marechaussee, de Amerikaanse FBI en de Britse strijdkrachten.

Iconisch

Maar dit wapen heeft niet alleen bij officiële wapengebruikers enorme populariteit gegenereerd, zo is ‘ie ook vaak op de buis verschenen. Na de eerste verschijning van het wapen in een aflevering van Miami Vice, gedragen door Don Johnson, was die later ook te zien in de handen van Keanu Reeves in, jullie raden t al, John Wick en ook Heath Ledgers had er een als Joker in The Dark Knight.


Maar jullie kennen ‘t riedeltje, als iets razend populair in films is en een tikkeltje gangster is, wordt er over gerapt. Zo heeft de welbekende 21 Savage het nummer Glock in my lap geschreven, om zo zijn intrinsieke liefde voor het wapen kenbaar te maken. Maar ook Mr. Glock van Key Glock is, denken wij, wel fan van het wapen. Amerika blijft Amerika natuurlijk. De Glock blijft een iconisch wapen dat futurisme ademde, een knap staaltje techniek voor die tijd. Hieronder nog wat typisch Amerikaanse beelden van wat je nou met zo’n Glock kan uitspoken.

Reageer op artikel:
Alles wat je over de Glock wil weten
Sluiten