Filmfestival van Venetië: Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson op leeuwenjacht

Redactie 8 Sep 2019 Entertainment

Zaterdagavond is de Gouden Leeuw voor beste film uitgereikt als afsluiting van het filmfestival van Venetië. Dit zijn onze vijf favoriete films die ook in Nederland gaan uitkomen.

1. Joker

Als applaus een graadmeter is, heeft regisseur Todd Phillips de Gouden Leeuw eigenlijk al in zijn bezit voor Joker. Deze superheldenfilm kreeg na afloop een applaus van acht minuten van het publiek. Joaquin Phoenix speelt de rol van Arthur Fleck, een mislukte komiek die wordt verstoten door zijn omgeving en zich dan verandert in de Joker, een sadistische clown. Een leuke rol is ook weggelegd voor Robert De Niro, die gastheer is van een talkshow. Hij maakt Fleck eerst nog belachelijk, maar als die als de Joker terugkomt, is het gedaan met de praatjes van De Niro. Phoenix heeft natuurlijk recht op de prijs als beste acteur, maar die heeft die al eens in 2012 gewonnen (voor The Master). In Venetië zijn ze zuinig in het twee keer geven van de Coppa Volpi, zoals deze prijs heet. De film gaat op 3 oktober in Nederland in première.

2. An Officer and a Spy

Deze film van Roman Polanski heeft (samen met ‘Joker’) het publiek en de kritiek in Venetië voor zich gewonnen. Maar die gaan niet over de prijzen. De beslissing ligt in handen van een negenkoppige jury onder leiding van de Argentijnse regisseuse Lucrezia Martel. Die liet vooraf al weten niets van de film te willen weten (“ik maak geen onderscheid tussen de film en zijn regisseur”). Martel vindt dat Polanski, die voor seksueel misbruik is aangeklaagd, niets heeft te zoeken in Venetië. Als deze film geen prijs in de wacht sleept, weten we waarom.

Maar ook zonder leeuw is ‘An Officer and a Spy’ (‘J’accuse’ is de Franse titel) een aanrader. De film draait om de beruchte Dreyfus-affaire in Frankrijk. De kapitein van Joodse afkomst Alfred Dreyfus wordt in 1894 beschuldigd van spionage voor de Duitsers. Een jaar later komt de officier Georges Picquart (vertolkt door Jean Dujardin) erachter dat Dreyfus erin is geluisd. Picquart probeert opheldering te krijgen en riskeert daarbij zijn carrière en zijn leven.

3. Marriage Story

Marriage Story is wat de Amerikanen zo mooi noemen een Divorce Drama. Scarlett Johansson en Adam Driver (ofwel Kylo Ren in de laatste Star Wars-films) liggen in scheiding op een manier die doet denken aan de film ‘Kramer versus Kramer’, de klassieke film met Dustin Hoffman. Eigenlijk kunnen Scarlett en Adam best wel door een deur, maar advocaten manipuleren zodanig dat alles kapot gaat. Heel realistisch dus.

De film is door de kritiek bejubeld. Op Rotten Tomatoes scoort de film maar liefst een volle 100 procent! Andere critici vinden het de beste rol van Johansson en de film maakt dan ook grote kans op een Oscar. De rolprent is binnenkort te zien op Netflix.

4. Laundromat

De regisseur van Ocean’s Eleven komt terug met een verhaal dat losjes is gebaseerd op het Panama Papers-schandaal. Even het geheugen opfrissen: in 2015 worden miljoenen documenten van Mossack Fonseca, een financieel dienstverlener, naar de pers gelekt. Hieruit blijkt dat duizenden, veelal hooggeplaatste personen, belasting ontduiken en geld witwassen (vandaar de filmtitel).

De hoofdrol in deze film van Steven Soderbergh heeft Meryl Streep, een oudere vrouw die op vakantie haar man verliest en dan erachter komt dat haar overleden man geen cent had vanwege een complexe verzekeringsfraude. Vastbesloten om de situatie het hoofd te bieden, leidt Streep de zwendel terug naar een duo van gewetenloze advocaten, Jürgen Mossack (Gary Oldman) en Ramón Fonseca (Antonio Banderas), die vanuit hun hoofdkantoor in het belastingparadijs Panama arme ongelukkigen naar de financiële ondergang brengen. Medio oktober bij Netflix te zien.

5. Babyteeth

Deze Australische debuutfilm van Shannon Murphy is een echte tranentrekker. We volgen de laatste maanden van Milla, een terminaal zieke tiener die verliefd wordt op een drugsdealer. De ouders vinden het eerst maar niets, maar gaan overstag als ze zien dat Milla ervan opknapt. Het loopt hoe dan ook toch slecht af. Het is een van de beste film in het genre van (not) ‘coming to age’ (tiener-die-volwassen-wordt) van de laatste jaren. Er is ook veel om te lachen. De acteurs zijn voor het Nederlands publiek onbekend. Wel geniet Ben Mendelsohn een zekere bekendheid (The Dark Knight Rises, Killing them Softly).

Tekst: Ewout Kieckens

Reageer op artikel:
Filmfestival van Venetië: Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson op leeuwenjacht
Sluiten