We vroegen drie experts om het kampioenschap van Feyenoord te duiden

Feyenoord is landskampioen. Een 3-0 overwinning op Go Ahead Eagles voldeed om de schaal twee wedstrijden voor het einde omhoog te kunnen tillen. Daarmee eindigen de Rotterdammers voor het eerst sinds 2017 bovenaan in de Eredivisie. Arne Slot en zijn pupillen geven zo een vervolg aan de knappe tocht in de Conference League van vorig seizoen. Maar wat betekent dit nu voor Feyenoord? En wie was nu de beste speler? FHM duidt de Rotterdamse landstitel samen met een panel van experts. Voetbalschrijver Bart Vlietstra (co-auteur van Wij gáán winnen); Sinclair Bischop, Feyenoord-watcher van ESPN en sportjournalist Iwan van Duren, auteur van 101 dingen die je moet weten over Feyenoord

Wat betekent dit kampioenschap voor de club en de stad?

Bart: Feyenoord komt van heel ver. Twee jaar geleden stonden ze er slecht voor. Zowel financieel als sportief gezien. Corona had er flink ingehakt en het transferbeleid was al jaren slecht. Andere clubs hadden het beter voor elkaar. Zeker Ajax. Maar ook PSV en zelfs AZ. Toen kwam Arne Slot en werd alles anders. Hij speelde snel, nieuw voetbal. Dynamisch en energiek. De spelers waren niet geweldig maar het ging lopen. Letterlijk trouwens. Spelers moeten heel veel lopen om de speelwijze ten uitvoer te brengen. Dit seizoen is het bijna een onoverwinnelijke machine geworden. En het spel past bij Rotterdam. Dat is echt een werkersstad en ze zijn ook heel trots in de stad. En het kampioenschap is niet gestolen. Het is echt dik en dik verdiend.

Sinclair: Nou het is allereerst een beloning voor beleid dat zijn vruchten afwerpt. Er zijn meerdere jaren over deze titel heengegaan. Lange tijd was het beleid pleisters plakken. Spelers werden gehaald om het halen maar er was geen plan mee. Onder technisch directeur Frank Arnesen is er een goede scouting opgezet. En er zit natuurlijk een goede trainer. Maar onder Arnesen is er overall gebouwd aan een echt topsportklimaat. Dat ontbrak daarvoor.

Ook voor de stad is dit belangrijk. De club heeft weer uitstraling en telt weer mee. Ook Europees. Toen algemeen directeur Dennis te Kloese kwam zei hij dat het voetbal weer leidend moest worden. Het ging te veel over randzaken. Nu gaat het echt weer goed en daar spint heel Rotterdam garen bij.

Iwan: Dit betekent ontzettend veel. Het is een soort wederopstanding. Het is echt een ander kampioenschap dan de andere. Feyenoord geeft het land een enorme trots terug. Eigenlijk stonden ze met een been in het graf. Het gat met Ajax was enorm maar sinds de entree van Arne Slot is Feyenoord daarvan teruggekomen. Ze staan er weer goed voor en er is een nieuwe toekomst gecreëerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord)

Staat de club na twee knappe seizoenen weer op hetzelfde level als Ajax?

Bart: Financieel is er zeker nog een achterstand. Ajax heeft jaren Champions League gespeeld en haalde gigantische transfersommen op. Alleen de transfer van Lisandro Martinez, een verdediger nota bene, bracht net zo veel op als alle verkopen van Feyenoord bij elkaar. Maar in 2017 deden ze ook twee goede verkopen en speelden ze Champions League. Toen hebben ze de inhaalslag nog niet kunnen maken, het ging zelfs echt slecht daarna. Het is belangrijk dat Arne Slot blijft. Die maakt het verschil.

Sinclair: Nee, zo snel gaat dat niet. Je houdt altijd een historie. Toen het slecht ging werden ze ook juist steevast in de top drie genoemd. Het belangrijkste is nu om hier te blijven. Je moet steevast om de titel meespelen. Nu zijn er wel de voorwaarden – als Slot blijft – om mee te doen. Maar financieel moeten ze ook nog wel stappen te maken. Feyenoord heeft niet de transfers en salarissen van Ajax. Maar je ziet wel dat jongens nu voor Feyenoord kiezen omdat ze het mooiste verhaal bieden. Santiago Gimenez en Quinten Timber bijvoorbeeld.

Iwan: Qua begroting was Ajax natuurlijk verdwenen. PSV probeerde aan te haken maar Feyenoord was het zicht echt kwijt. Nu is de selectie €200 miljoen waard. Ze zullen een paar transferklappers maken en ze krijgen de inkomsten uit de Champions League. Maar ze maken ook kans op een tweede landstitel. Als ze de dubbelslag maken, dichten ze een Grand Canyon-achtige kloof met Ajax. Dat had niemand verwacht.

Wie was de meest opvallende speler?

Bart: Ik heb er twee: Orkun Kökcü en Santiago Gimenez. Kökcü is de aanvoerder op 22-jarige leeftijd. Dat is ontzettend jong maar hij heeft ongelofelijke stappen gezet. Hij heeft heel hard gewerkt bij zijn persoonlijke krachttrainer, Jordan Kroon. Dat is echt een old school-guy, een beetje Rocky Balboa-achtig. Die heeft hem hard aangepakt zodat hij in wedstrijdomstandigheden rustig kan blijven. Nu is Kökcü echt dé leider van het team.

En Gimenez maakt ook indruk. Die kwam dit seizoen pas over uit Mexico. Hij moest heel erg wennen in het begin. Ook aan de stijl van Slot. Maar het is echt een leuke jongen. En zijn verloofde ook. Dat is geen typische spelersvrouw en ze is heel meelevend. Ze zou het liefst tussen de harde kern staan. Ze is zelfs in haar eentje in de trein naar de ArenA gereisd terwijl er geen uitsupporters bij de Klassieker mochten zijn. En Santiago is gewoon een coole goalgetter. Hij scoort bijna iedere week en speelt ook goed.

Sinclair: Iedereen zal Gimenez en Kökcü zeggen en daar ga ik wel in mee, hoor. Maar de meeste credits gaan wat mij betreft naar Dávid Hancko. Hij is relatief jong en laat de ploeg zo veel beter voetballen. Hij is echt de beste verdediger van Nederland en die credits krijgt hij niet altijd. We kijken vaak naar aanvallers en middenvelders. Hij pakte drie weken geleden pas zijn eerste gele kaart! Die heeft hij niet eens nodig. Zo makkelijk houdt hij zich staande.

Iwan: Eigenlijk Arne Slot, maar dat mag zeker niet? Dan is het voor mij Lutsharel Geertruida. Die heeft zich opgeworpen tot een zwijgende leider. En hij staat symbool voor dit Feyenoord. Onder Slot is hij zo goed geworden. Daarvoor was hij nul euro waard en nu is hij international. Allemaal met dank aan de coach.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord)

Wordt de rol van Arne Slot overschat in de media?

Bart: Nee, je kan er niet omheen. Hij heeft het spel heel snel veranderd en de resultaten spreken voor zich. Zeker in vergelijking met de waarde van de selectie. Er zijn geen mega-uitblinkers en je ziet wel steeds dezelfde patronen en werklust. Dat hadden zijn vorige ploegen ook al. Dan kan het alleen maar aan Slot liggen.

Sinclair: Nee, hij verdient de credits. Het is vaak logisch wat hij doet. Maar wat ik al eerder aangaf, het beleid is ook gewoon goed. Er is wel een basis waar andere trainers ook mee kunnen presteren. Maar Slot heeft ervoor gezorgd dat ze goed spelen en dat er een herkenbare stijl is. Het is aantrekkelijk met resultaten. Feyenoord is veruit de beste van Nederland dit seizoen en is de terechte kampioen. De titel mag wel op naam van Slot.

Iwan: Die kan niet overschat worden. Ik volg Feyenoord al 50 jaar en zoiets heb ik nog nooit gezien. Hij kwam binnen en zette de hele club zo naar zijn hand. Feyenoord is een club met wel dertig fracties die elkaar doorgaans te lijf gaan. Nu staan alle neuzen dezelfde kant op. Cruyff deed dat ook ooit bij Ajax. Die zei tegen alle besturen “als het goed gaat met het eerste, gaat het dan goed met jullie?” “Ja”, stamelden ze. “Zullen we ons daar dan gewoon op richten?” Dat gebeurt nu ook bij Feyenoord. Het is absoluut een wonder.

Hoe groot zijn de kansen in de Champions League komend seizoen?

Bart: Dat hangt er helemaal vanaf. Blijft de selectie intact? Blijft de trainer? Kunnen ze goede vervangers halen? Kökcü zal wel weggaan. Dat is nu ook wel het moment. Maar hoe los je dat op? Je zou eigenlijk ervaren spelers willen halen. Zoals Ajax deed met Tadic en Blind en PSV met Luuk de Jong. Maar als je gunstig loot en Slot blijft, kun je ook in Europa een goed figuur slaan.

Sinclair: Daarin zijn de komende weken al belangrijk. Als Manchester City de Champions League wint én kampioen wordt, komt Feyenoord in pot 1. Dan heb je een grotere kans om te overleven. Anders zit je in pot 3 of 4, dan wordt het echt lastig. Je ziet ook hoe lastig ze het hebben tegen AS Roma. Dat is nog niet eens Champions League-niveau. Het hangt af van de loting en de zomer. Wie blijven er allemaal? Maar je moet sowieso weer mee gaan doen om de titel in Nederland. Dat is belangrijker.

Iwan: Dat hangt heel erg af van de loting. Maar je ziet parallellen met Ten Hag en Ajax, eerst de Conference League en daarna een enorme groei. Natuurlijk gaan ze de Champions League niet winnen maar met deze trainer en deze selectie hoef je niet af te gaan. Maar de loting is het belangrijkst. En Slot is cruciaal.

Boeken over Feyenoord

Meer over Feyenoord lezen? Het boek 101 dingen die je moet weten over Feyenoord van Iwan van Duuren verschijnt eind juni bij de boekwinkels. Het boek Wij gáán winnen van Bart Vlietstra en Willem Vissers is vanaf eind mei verkrijgbaar.

Reageer op artikel:
We vroegen drie experts om het kampioenschap van Feyenoord te duiden
Sluiten