De Etna laat weer van zich horen en dit levert schitterende beelden op

De Etna heeft recentelijk opnieuw van zich laten horen! Deze vulkaan gedraagt zich als de prominente ster van Sicilië, altijd klaar voor een indrukwekkende uitvoering. En dit keer leverde het extra mooie beelden op, onder andere door de besneeuwde toppen van de vuIkaan. In de afgelopen tien dagen heeft hij maar liefst 250 keer zijn vulkanische kunsten vertoond en het lijkt wel alsof niemand er genoeg van kan krijgen.

Het Instituut voor Geofysica en Vulkanologie uit de Siliciaanse stad Catania deelde op vrijdag de primeur: tussen 19 november en 2 december was er een opmerkelijke activiteit op de Etna. En het was geen gewoon feest, maar eerder een Stromboliaans spektakel, met explosies die komen en gaan. Vanuit Catania zag dat er als volgt uit.

Etna

Dit schijnt allemaal volkomen normaal te zijn voor een vulkaan met een open leiding, zoals de Etna, maar eerlijk gezegd lijken deze uitbarstingen wel gesynchroniseerd met een Zwitsers horloge. Een timing waar je u tegen zegt.

Uitbarsting

Het begon allemaal op 12 november met wat ze in aardrijkskundige termen paroxisme noemen. Het echte vuurwerk barstte echter los op 19 november en sindsdien is het één groot spektakel van vuurspuwende activiteit. Explosies om de 10 tot 15 minuten, bijna alsof de Etna zelf een muziekfestival organiseert. Vanaf 24 november lijkt de vulkaan zelfs een vast schema te hebben – om de 70 minuten volgt een indrukwekkende eruptie.

Beelden

De beelden die hieruit voortkomen zijn werkelijk schitteren. De Etna doet simpelweg waar hij goed in is: zichzelf goed laten zien en iedereen met verwondering achterlaten. Sicilië, je bent opnieuw getuige van dit natuurlijke spektakel van de Etna.

Reageer op artikel:
De Etna laat weer van zich horen en dit levert schitterende beelden op
Sluiten