Hoe Talisker zich ontwikkelde tot een whisky van statuur

25 okt 2021, 12:30 Entertainment
taliskerrr
De échte whisky liefhebber weet dat je niet alleen de whisky, maar ook het karakter uit de fles proeft. De verschillen in smaak zijn soms subtiel, soms overduidelijk. Maar wat houdt een echte whisky nou eigenlijk in? Dat gaan we onderzoeken op een toer door Zeeland met Talisker.

Op avontuur met Talisker

Talisker nodigde ons uit om mee op avontuur te gaan. Wat heet, op deze aangename herfstdag loeit de wekker ons om 7 uur uit bed, om aanstalten te maken voor een trip naar het onderste puntje van Zeeland. Waarom daar? Bij vlees drink je rode wijn, bij een glas Talisker whisky eet je alles wat afkomstig is uit zee. En voor zee, moet je in Zeeland zijn.

Zeewier plukken

Struinend door de oesters, moeten we oppassen dat deze vlijmscherpe schelpdieren niet door onze kaplaarzen snijden. Als je ons een jaar geleden had verteld dat we op zaterdagochtend zeewier zouden plukken, hadden we je uitgelachen. En daar staan we dan vol glorie, passie en fanatisme onze zeewier zakken te vullen. En die zeewier zakken zijn van groot belang, zeewier is namelijk een essentieel onderdeel in de Talisker whisky. Vanavond wordt onze heerlijke tarbot ingewikkeld in zeewier om de smaak van de Talisker whisky te versterken.
De zeewier zakken zitten vol, door naar ons volgende avontuur. We stappen de gammele kajaks in en zijn helemaal klaar om de golven te trotseren. Helaas zijn de sterke zeegolven ergens in Schotland gestrand en hebben ze ons overgeslagen. Heelhuids en zonder doordrenkte kleding komen we weer aan wal. Alhoewel, niet iedereen. Een enkeling wordt een drenkeling en neemt een grote hap uit het zoute water. Gelukkig mogen we dat wegspelen op de best denkbare manier. Tijd om whisky te proeven!

Talisker whisky

Onder begeleiding van een heerlijk diner, dat wordt bereid door sterrenchef Syrco Bakker, krijgen we een tasting van drie verschillende flessen. We beginnen met de Talisker Skye. De whisky met heerlijke frisse fruitinvloeden, die serieus worden genomen door de chef. Een vreemde maar heerlijke combinatie van oesters en groene appel vloeit over de tong, met als kers op de taart een slokje van de Talisker Skye. De eerste whisky druppels smaken naar meer, maar gelukkig wordt de 10 jaar oude Single Malt whisky net uit de kast getrokken. De whisky-expert vertelt ons dat hij is gerijpt op vaten van Amerikaans eiken, maar vervaardigd op het prachtige, schotse eiland Skye. En dat Schotse eiland zorgt voor de Talisker smaak zoals die is. "Zonder ook maar een klein beetje zout toe te voegen, in welk proces dan ook, proef je het zout van het eiland terug in de whisky. Niemand zou deze whisky kunnen maken zoals wij hem maken."
En dat is wat de whisky nou zo bijzonder maakt, in de whisky proef je het eiland alsof het aangespoelde zout is blijven kleven aan je tong. Dat in combinatie met een vleugje zeewier, lichte kruiden en een klein beetje peper maakt deze whisky een waar genot. Om het vleugje zeewier nog wat extra naar voren te laten komen, wordt ons heerlijke coquilles met het zelf geplukte zeewier voorgeschoteld.
Als klapper op de vuurpijl mogen we de laatste whisky proeven. De Storm is de wat zwaardere whisky met een rokerige smaak. Geschikt voor de echte kenner, maar minder geschikt voor de onervaren whiskydrinker. Daar is deze whisky net iets te zwaar voor.

Talisker en zijn sterrenchef Syrco Bakker

De whisky’s komen volledig tot hun recht in het menu van sterrenchef Syrco Bakker, die de allerlekkerste combinaties voor ons heeft klaargemaakt. Over de oesters in combinatie met groene appel zijn we zeer te spreken, maar de heerlijke en vooral malse coquilles smelten weg op de tong. Het hoofdgerecht, een enorme tarbot verwikkelt in zeewier en klaargemaakt op de BBQ, is wel écht het hoogtepunt van het diner.
Onze favoriete whisky is de tien jaar oude Single Malt, met het vleugje zouteiland en zeewier heeft de whisky ons volledig bij de ballen gegrepen. Voor de echte ervaren whisky drinker was de Storm toch wel de knaller van de avond. Zijn rokerige en zware druppels zorgde voor een enorme smaakexplosie. Of we nou voor de Single Malt of de Storm gaan, een ding staat vast: met Talisker kun je genieten in optima forma. Nieuwsgierig geworden? Snappen we. Op de website van Talisker kun je meer informatie vinden en kun jij je eigen collectie gaan inslaan!
Delen met
Ook interessant