De 11 grote veranderingen van 2024 op een rijtje

jan 02 , 15:56 Entertainment
geld
Yes, 2024 is van start en de jaarwisseling betekent voor een hoop mensen heel veel beste wensen, nog meer drankjes, vuurwerk, onnodige goede voornemens en sommige slaan de eerste nacht helemaal over. Maar een nieuw jaar neemt ook een aantal praktische zaken met zich mee.
Salarissen gaan omhoog, bier wordt duurder en je krijgt minder zorgtoeslag. Wij hebben de grootste veranderingen die gister in zijn gegaan even op een rijtje gezet. Niet geheel onbelangrijk om even te checken dus.

1. Minimumloon stijgt

Yes, het minimumloon stijgt naar €13,27. Mensen die een 40 urige werkweek draaien, gaan er nog eens extra op vooruit, jullie zien per maand €266,75 extra op de rekening verschijnen.

2. Huur mag omhoog

Minder nieuws voor alle huurders, de maximale huurverhoging is dit jaar vastgesteld op 5,5%. Best ruim als je het ons vraagt.

3. Bier wordt duurder

Elk kratje gaat €0,50 meer kosten. Klinkt niet direct als veel, maar het telt toch flink op. Ook de prijs van een fles wijn blijft stijgen. Misschien dat deze prijsstijging je goede voornemens in de hand werkt, dat zou dan weer schelen!

4. Frisdrank trouwens ook

Het is niet alleen slecht nieuws voor de mensen die veel alcohol consumeren, ook de belasting voor frisdrank stijgt. De verbruiksbelasting stijgt van 9 cent per liter naar 26 cent. Nogal een toename.

5. Boetes worden duurder

Nog meer slecht nieuws, boetes zijn 10% duurder dan vorig jaar. Wanneer je met je telefoon in je hand rijdt, gaat dit je €420 kosten. Sowieso onverstandig en nu ook wel een onnodig dure actie. Rijdt dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je portemonnee een stukje verstandiger in 2024.

6. Meer schenken

Dan weer wat chiller nieuws, in 2024 mag je meer belastingvrije schenkingen doen. Ouders mogen de kids €598 meer schenken dan in 2023. Zonder ouders-kind relatie stijgt dit bedrag met €240.

7. Vapes met smaak verboden

We horen je denken, oud nieuws. Dat klopt niet helemaal. De vapes met een andere smaak dan tabak waren inderdaad al verboden, maar winkels mochten tot 1 januari 2024 de voorraad blijven verkopen. Vanaf gister zijn de e-sigaretten met een andere smaak dan tabak overal verboden en kan je ze dus niet meer in de winkel scoren.

8. Dubbele achternaam

Het is vanaf nu mogelijk om zowel de achternaam van een vader als moeder aan te nemen als kind. Voor ieder kind dat uit 2016 komt of later en graag die dubbele achternaam heeft, kan dit met terugwerkende kracht ook nog geregeld worden.

9. Doxing wordt strafbaar

Bij doxing gaat er misschien niet gelijk een belletje rinkelen, maar het is een veel voorkomend probleem dat voorheen niet bestraft werd. Dit fenomeen is iemands persoonsgegevens delen om hem of haar te intimideren. Bijvoorbeeld door het adres van een politicus of het nummer van een politieagent of zanger. Naast dat het hartstikke aso is, gaat het tot twee jaar gevangenisstraf of een boete tot wel €22.500 opleveren.

10. Rente op schuld vervijfvoudigd

Het moment is daar, de rente op je studieschuld stijgt definitief van 0,46% naar 2,56%. Flink balen als je nog altijd aan het lenen bent, want de bedragen lopen echt rete hoog op.

11. Wegwerpplastic verboden in de horeca

Bij sportclubs, verenigingen, kantoren, festivals en andere horecazaken wordt single use plastic verboden. Voor veel grote clubs en festivals wordt een goede oplossing zoeken nog een flinke puzzel. Maar nog geen stress, de komende periode zal het verbod nog niet streng gehandhaafd worden wegens wat opschudding en kritiek in de Tweede Kamer.
Delen met
Ook interessant