Studenten verbreken duizelingwekkend wereldrecord met eigen auto

sep 18 2023, 20:55 Entertainment
schermafbeelding 2023 09 18 om 132747
Het lijkt net een scène uit een sciencefictionfilm, maar het is toch echt werkelijkheid. Een groep studenten heeft het voor elkaar gekregen om een auto te bouwen die van nul naar 100 km/h gaat in minder dan een seconde. Een wereldrecord.
Studenten van de hogeschool ETH Zurich en Lucerne University of Applied Sciences hebben het wonder Mythen in het leven geroepen. Dit elektrische autootje werd met maar één missie op de wereld gezet: een nieuw wereldrecord neerzetten. En of dat gelukt is.

Wereldrecord

Het oude record stond namelijk op naam van de pijlsnelle Rimac Nevera , die deed er 1.81 seconden over om precies te zijn. De Mythen laat geen spaan heel van dit record. Dit wonderautootje deed er namelijk, met dank aan coureur Kate Maggetti, 0,956 seconden over om de 100 km/h grens te bereiken. En dat op slechts 12,3 meter. Erg indrukwekkend.

Techniek

De wagen van de studenten bevat (maar) 326 pk, dat aantal hebben we wel eens hoger zien liggen. Hoe kan het dan dat de studenten dit record weten te verbreken? Dat heeft alles te maken met het gewicht van de wagen, die is maar 140(!) kilo. Dat is niks, zeker als je bedenkt dat een gemiddelde bolide op de openbare weg al gauw boven de 1000 kilo weegt. Ook is met deze snelheden de tractie van een auto erg belangrijk. Om ervoor te zorgen dat de auto tijdens het optrekken niet richting outer space zal vliegen, hebben de studenten een soort stofzuiger aan de onderkant van de koets gebouwd die de auto steeds naar de grond toe zoog. Wel zo handig. Wie weet zien we deze techniek ooit nog terug in een consumentenauto, kunnen we in ieder geval zeggen dat we op de korte afstanden sneller zijn dan Usain Bolt!
Delen met
Ook interessant